Bejelentkezés

2016. október 1-i gáznapra vonatkozó elszámoló ár

Tisztelt Rendszerhasználók!

A 2016. év október 01-i gáznapra vonatkozóan az FGSZ Zrt. által működtetett kereskedési platformon  egy rendszerhasználó saját hibájából téves vételi ajánlatot adott be. Az ajánlat árazása esetén ismeretlen ok miatt irreálisan magas árat határozott meg. A 240000 kWh MGP vételi ajánlat   (24h x 10000 kWh/h) 99 Ft/kWh fajlagos árra szólt. Az ajánlat beadását követően a párosítási algoritmus a kereskedési platform működési szabályzata szerint lefutott, aminek eredményeként a rendszerbe korábban már feltöltött eladási ajánlatokkal összerendezve  két ügylet jött létre egy – egy gázórára. Ezután az érintett rendszerhasználó vételi ajánlatát  a maradék 22 órára visszavonta.

Mivel a nem piacszerű ajánlati áron létrejött két kötés (2 x 10000 kWh mennyiség, 99 Ft/kWh fajlagos ár,  1980000 Ft érték ) az elszámoló árat befolyásolja, a szállítási rendszerüzemeltető a KP szabályzat 7.2.4. pontja szerint eljárva javasolta az Elszámoló Ár Bizottságnak, hogy a KP szabályzat alapján döntsön arról, hogy a 2016. október 1-i gáznapra vonatkozó kiegyensúlyozó gázár számításánál ez a két kötés ne kerüljön figyelembe vételre. Az Elszámoló Ár Bizottság egyhangúan a javaslat elfogadásáról döntött.  

A tranzakció elszámolóár számítás szempontjából történő figyelmen kívül hagyása nem jelenti egyben a két tranzakció törlését, mivel a kereskedési platform működési szabályzat 5.2.4. fejezete szerint ügyletet törölni nem lehet.

A fentiek alapján az Elszámoló Ár bizottság döntésének megfelelően a 2016. október 1-i gáznapra vonatkozó elszámoló ár 4,5252 Ft/kWh.   

​Tisztelettel: 

FGSZ Zrt.

Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–