Bejelentkezés

Földgázszállításról

Társaságunk – legmodernebb technológiákkal felszerelt – központja Siófokon található. Innen irányítjuk a teljes rendszert, míg az operatív teendőket elsősorban hat regionális földgázszállító üzemünk látja el Gellénházán, Hajdúszoboszlón, Kápolnásnyéken, Kecskeméten, Miskolcon és Vecsésen.

25_fotolia_4463382_subscription_l[1].jpgAz egész országot behálózó nagynyomású földgázszállító távvezetékrendszerünk 5782 kilométer hosszú, ebből a tranzitszállítási irány hossza 370 kilométer. A vezetékek átlagéletkora 25 év, jellemző átmérőjük pedig 100-1400 mm közötti, üzemnyomásuk 40-75 bar.

A hazai termelésből, az importból, illetve a föld alatti tárolókból származó földgáz átvételéről, mennyiségi és minőségi méréseiről 20 hazai és 4 import betáplálási ponton gondoskodunk.

Bátán, Beregdarócon, Hajdúszoboszlón, Mosonmagyaróváron, Nemesbikken és Városföldön egy-egy kompresszorállomásunk felel a nyomásfokozásért, a fogyasztók megfelelő mennyiségű és nyomású földgázzal való ellátásáért.

A földgáz szállítása és tárolása terén az egyik legnagyobb kihívást évről évre a fogyasztás szezonális ingadozása jelenti. A telente jelentősen megnövekedő igények kielégítéséről föld alatti gáztárolók segítségével gondoskodunk, amelyekhez földgázszállító vezetékhálózatunk öt ponton kapcsolódik.

A földgáz elosztása és az átadási pontok felé való továbbítása a vezetékhálózat csomópontjain történik. A megfelelően szagosított földgázt a gázátadó állomásokon keresztül juttatjuk el ügyfeleinknek. A közel 400 kiadási pont legfontosabb feladata, hogy a csatlakozó rendszerüzemeltetők és a közvetlen nagyipari fogyasztók számára folyamatos és mindenekelőtt biztonságos ellátást nyújtson. Ennek okán minden betáplálási és kiadási ponton gondoskodunk a földgáz mennyiségének méréséről, és körültekintően ellenőrizzük a földgáz minőségét is.

A maximális ellátásbiztonság és a gyors információáramlás érdekében saját távközlési rendszert is működtetünk. Ennek használatával biztosítjuk a szállítórendszer kiemelt rendelkezésre állású távfelügyeletét, vezérlését, üzemeltetjük ügyviteli rendszereinket, valamint az engedélyes tevékenységünkhöz köthető gázpiaci alkalmazásainkat. A 7062 kilométer hosszúságú kábelhálózat, melynek 15%-a optikai kábel, nagyrészt a gázvezetékek mellett fut.

Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–