Bejelentkezés

Szállítórendszer leírása

​​Szállítórendszerhez.jpgAz FGSZ Zrt. egy teljesen integrált gázszállító rendszert működtet, amely

  • betáplálási pontokból,
  • kompresszorállomásokból,
  • vezetéki csomópontokból,
  • nagynyomású vezetékrendszerből és
  • gázátadó állomásokból áll.

A nagynyomású vezetékrendszer látja el a gázszolgáltató társaságokat, az erőműveket és a nagyipari fogyasztókat.

Az FGSZ Zrt. nagynyomású vezetékrendszerébe a gáz - a betáplálási pontokon keresztül - import forrásokból, hazai gázmezőkből, illetve hazai gáztárolókból kerül be. A rendszer 5782 km hosszúságú acél csővezetékből áll, mely jellemzően 63 bar-ig (egyes esetekben 75 bar-ig) terjedő nyomás alatt működik.

A vezetékrendszerbe beépített kompresszorállomásokon gázturbina meghajtású centrifugál kompresszorok üzemelnek, melyek feladata, hogy a gáznyomás megemelésével növeljék a rendszer kapacitását, így továbbítsák a gázt a csővezetéken keresztül a fogyasztókhoz. Jelenleg hat kompresszorállomás működik. A vezetékhálózat kapcsolódási pontjain vannak kialakítva a fő földgázszállítási csomópontok, melyek a földgáz szétosztását, továbbítását szolgálják az elosztóvezetékek felé.

A vezetékrendszeren szállított földgáz kiadása a gázátadó állomásokon történik. Jelenleg közel 400 gázátadó állomás működik, melyek legfontosabb feladata, hogy ellenőrzött módon, folyamatosan szállítsák és adják át a gázt a csatlakozó rendszerüzemeltetőknek és a közvetlen ipari fogyasztóknak. Minden betáplálási és kiadási ponton folyamatosan történik a földgáz mennyiségének mérése és minőségének ellenőrzése.

A földgázszállító rendszeren, a siófoki rendszerirányítási központban és a 6 db területi távvezetéki üzemben komplett telemechanikai, távfelügyeleti rendszer működik. A földgáz szagosítása a törvényi előírásoknak megfelelően és a fogyasztókkal kötött külön szerződések alapján történik. Az acél távvezetékhálózat teljes egészére kiterjedő katódvédelmi rendszer üzemel, amelynek feladata a vezetéki korrózió megakadályozása.

Nagynyomású földgázszállító vezetékrendszer (térkép)


 

Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–