Bejelentkezés

Az FGSZ és a TRANSGAZ folytatja az együttműködést a BRUA projekt megvalósítása érdekében

​​Press Release photo 2017 08 01.JPG

Az FGSZ-hez és a Transgazhoz számos iparági és médiamegkeresés érkezett az elmúlt időszakban a korábbi ROHUAT projekt ROHU verziója kapcsán. Ezúton is köszönjük az érdeklődést és szeretnénk mindenkit biztosítani róla, hogy továbbra is tervezzük az Open Season eljárás kiírását a ROHU projektre vonatkozóan.

Az FGSZ és a Transgaz kiemeli elköteleződését és megerősíti együttműködését a román-magyar határkapacitások kétirányú fejlesztésével kapcsolatosan. A fejlesztések két ütemben, a BRUA korridor keretein belül biztosítják majd a földgáz szállítását.

Az első ütem 1,75 milliárd m3 éves kapacitás biztosítását teszi lehetővé kétirányú szállításra a román-magyar határon 2019. év végétől. A projektet már korábban jóváhagyta mind a román, mind a magyar szabályozó hatóság, továbbá a végső beruházási döntések is megszülettek. A projekt a megvalósítás fázisában van a BRUA terveknek megfelelően, az ütemezés szerint halad előre, időbeni csúszás nem várható.

A második ütem 4,4 milliárd m3 éves kapacitás biztosítását teszi lehetővé kétirányú szállításra a román-magyar határon 2022. év végétől. A második ütem az alábbi projekteket foglalja magában:

A)    Magyar oldalon:

  • Csanádpalota kompresszorállomás II. ütem
  • Városföld kompresszorállomás bővítése
  • Gödöllői csatlakozás kiépítése a Vecsés-Szada vezetékhez
  • Szada kompresszorállomás bővítése - MGT projekt

B)    Román oldalon:

  • Recaş – Horia 32ꞌꞌ x 63 bar, kb. 50 km hosszú csővezeték építése
  • A meglévő 3 kompresszorállomás (CS Podişor, CS Bibeşti and CS Jupa) bővítése egy-egy addicionális kompresszoregység beépítésével
  • A meglévő Horia GMS mérőállomás kibővítése

A végső beruházási döntést a felek pozitív piaci igények esetén hozzák meg, amelyet a piac a ROHU Open Season folyamat során jelezhet. Mindez lehetővé teszi a piaci szereplők számára, hogy a magyar VTP-n (MGP) kívül figyelembe vegyék a környező országokba történő exportálás lehetőségét is.

Az ANRE és a MEKH továbbá kiemeli, hogy mind a ROHUAT, mind a ROHU folyamatok teljes mértékben megfelelnek az alkalmazandó nemzeti és EU-s jogszabályoknak, továbbá megfelelően szolgálják a fejlődő kelet-európai gázpiacokat, azok ipari és lakossági fogyasztóit, de mindenekelőtt a stratégiai fontosságú ellátásbiztonságot és forrásdiverzifikációt.

Háttér

Az FGSZ Zrt. (FGSZ Földgázszállító Zrt.) a MOL-csoport tagja, a magyar nagynyomású földgázszállító rendszer üzemeltetője, az EU-irányelvek szerinti ITO-modellben (Independent Transmission Operator) működő vállalat.

Az SNTGN Transgaz S.A. a román földgázszállító rendszer üzemeltetője, az EU-irányelvek szerinti ISO-modellben (Independent System Operator) működő vállalat.

Sajtókapcsolat

További információk:

ANRE
anre@anre.ro

MEKH
mekh@mekh.hu

SNTGN Transgaz S.A.​​
comunicare.institutionala@transgaz.ro.

FGSZ
info@fgsz.hu


Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–