Bejelentkezés

AZ FGSZ ZRT. ÉS A KELER CSOPORT KÖZÖS SAJTÓKÖZLEMÉNYE

Július 1-jén indul az NFKP (Napi Földgáz- és Kapacitáskereskedelmi Piac)

A lehetséges piaci szereplők és a potenciális ügyfelek részéről tanúsított nagy érdeklődés mellett rendezték meg 2010. április 21-én az NFKP Konferenciát az FGSZ Zrt. és a KELER Csoport közös szervezésében.

Az FGSZ Zrt.-nek mint a hazai nagynyomású földgázszállító rendszer rendszerirányítójának a gáztörvény írta elő a napi földgáz- és kapacitáskereskedelmi piac (NFKP) létrehozását és működtetését 2010. július 1-től. Az internet alapú kereskedelmi platform célja egy olyan piactér megteremtése, ahol a gázpiac szereplői átlátható versenypiaci feltételek és a valós keresleti-kínálati viszonyokat jól tükröző piaci árak mellett gyorsan és hatékonyan kereskedhetnek földgázzal és a szállítórendszer kapacitásaival. 2010. július 1-jével induló piac elszámolását, klíringjét, biztosíték kezelését a KELER Csoport végzi.

Keresztesi István, az FGSZ Zrt. Rendszerirányítás és Kapacitáskereskedelem szervezetének igazgatója nyitó beszédében elmondta, hogy a nyár közepén induló piac mögött több hónapos intenzív munka áll. A KELER Csoporttal és a beszállítókkal folytatott közös munka eredményeként most érkeztek abba a fázisba, hogy több lépcsőben bemutassák az érdeklődőknek az NFKP kereskedési rendszerét, valamint a kereskedést követő elszámolási, pozícióvezetési és garancia rendszert. A konferencia az első állomása annak a most induló oktatási folyamatnak, amely során a gázpiaci kereskedők részletekbe menően megismerhetik a platform működését és elsajátíthatják annak használatát. A konferencia résztvevői egy munkaállomáson az előadások közötti szünetekben is barátkozhattak a rendszerrel. Az élénk érdeklődés alapján úgy tűnik, hogy a platformon már induláskor elegendő számú kereskedő részvételére lehet számítani. A tájékoztatókat és az oktatásokat követően májustól a rendszer élesítéséig két hónapon át próbaüzemben is gyakorolhatják a kereskedők a rendszer használatát.

 

KERESKEDÉS

Az FGSZ Zrt. részéről ismertették az NFKP létrehozásának előzményeit. A most bemutatott platform a hazai törvényi előírásokon túl megfelel az európai regulációs elvárásoknak és jól illeszkedik az európai gázpiac szabályozási környezetében már most jól kirajzolódó változásokhoz.

Gellényi Zoltán, az FGSZ Zrt. Kapacitásértékesítés vezetője előadásaiban részletesen bemutatta az NFKP kereskedési rendszerét, a forgalmazott termékeket a napi földgáz- és kapacitáskereskedelmi piacnak a napi gázszállítási feladatokhoz és más piaci folyamatokhoz való illeszkedését. Az új piaci platformon a piaci szereplők földgázzal és a szállítórendszer kapacitásaival kereskedhetnek, úgynevezett gáznap előtti és gáznapon belüli ügyletek keretében. A termékek, az ajánlattétel és ügyletkötés, valamint az elszámolás rendje tőzsdeszerű működést biztosít az NFKP-nek.

 

ELSZÁMOLÁS

A szerdai prezentáción Dudás György, a KELER Csoport vezérigazgatója bemutatta a cégcsoportot (KELER Zrt. és a KELER KSZF Kft.), amely az FGSZ Zrt. által kiírt közbeszerzési pályázaton nyerte el az NFKP pénzügyi elszámolási tevékenységét. A cégcsoport - a magyar tőkepiac meghatározó háttérintézménye - komplex szolgáltatáscsomagot kínál a kereskedőknek, amely kiterjed a pozícióvezetési, klíring, garanciavállalási és elszámolási szolgáltatások mellett a számlavezetési és pénzforgalmi szolgáltatásokra is. A piactéren lebonyolított ügyletek pénzügyi teljesítési kockázatát nagymértékben csökkenti, hogy a tranzakciók elszámolását a KELER Csoport végzi.

Matuszka Kristóf, a KELER Zrt. üzletfejlesztési osztályvezetője részletesen bemutatta a konferencia résztvevőinek az NFKP piachoz kapcsolódó pénzügyi, biztosíték-kezelési mechanizmusát, illetve a KELER Csoport ezzel kapcsolatos informatikai rendszerének kapcsolódását a piaci kereskedéshez. A KELER Csoport a mai folyamatokat figyelembe vevő ügyfélbarát elszámolási modellt nyújt a piaci résztvevőknek, kedvező árak mellett. Az ügyfélkapcsolati rendszert egyszerű implementálni, biztonságos és költséghatékony. A KELER Csoport kiemelt figyelmet fordít a leendő gázpiaci ügyfelek tájékoztatására, oktatására is.

Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–