Bejelentkezés

"Csőrégészet"

„Csőrégészet” címmel több mint egy éven át tartó vándorkiállítás nyílt meg január 15-én, pénteken Siófokon, a városban működő FGSZ Földgázszállító Zrt. 1000 mm-es gázvezetékének építése kapcsán előkerült régészeti leletekből.

kiallitas.jpgA kiállítás-sorozat az FGSZ Zrt., a vezeték nyomvonalán feltárásokat végző négy megyei múzeum – a debreceni Déri Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a kecskeméti Katona József Múzeum, és a nyíregyházi Jósa András Múzeum -, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat együttműködésével valósulhatott meg. Az FGSZ Zrt., a kiállítás kizárólagos támogatója számára kiemelten fontos a kulturális értékek megőrzése. Örömünkre szolgál, hogy segítségünkkel a nagyközönség is megismerheti azokat a tárgyi emlékeket, amelyek felszínre kerültek ennek az ipartörténeti jelentőségű beruházásnak kapcsán.

A tárlat különlegessége, hogy interaktív eszközökkel, számítógépes programok, 3D-s animációk segítségével nyerhetünk bepillantást a múlt egy-egy szeletébe. A látogatók kézbe vehetik az őseik által használt tárgyak másolatait, kipróbálhatják, hogyan dolgozik egy restaurátor, ízelítőt kaphatnak a régészek munkájából, s mindeközben betekintést nyerhetnek a nagynyomású földgázszállító vezetékek építésének folyamatába is. A nem mindennapi kiállítást minden korosztálynak ajánljuk, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt élményszerű ismeretszerzést biztosít.

A tárlat március 2-ig látható a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban. A következő állomás a szegedi Móra Ferenc Múzeum lesz, ahová március 26-tól várják az érdeklődőket.


Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–