Bejelentkezés

Együttműködési megállapodás a magyar-horvát tranzitvezeték megvalósításáról

2011-re megteremtődhet az összeköttetés a két ország gázvezetékrendszere között

horvttranzit_m_mgvw6u.jpg2008. július 3-án Zágrábban együttműködési megállapodást írt alá a két ország földgázszállító rendszerének vezetékkel történő összekötéséről a magyar és a horvát gázszállító hálózatokat tulajdonló és működtető két vállalat, az FGSZ Zrt. és a Plinacro. A tárgyalások még tavaly kezdődtek a projekt megvalósításáról, melynek részleteit 2007. május 31-én előzetes szándéknyilatkozatban rögzítették a felek. Azóta több tanulmányterv is készült, melyek alapján elkezdődhet a tranzitvezeték építésének előkészítése a Városföld-Slobodnica vonalon.

A 800 mm-es névleges átmérőjű, 75 bar nyomásfokozatú vezeték hazai szakasza  210 km, a horvátországi pedig 88 km hosszú lesz.  A projekt részeként Drávaszerdahelyen és Donji Miholjacban nemzetközi mérőállomás épül majd.

A vezetéket a tervek szerint  2011 év közepén helyezik üzembe, elkészülte kölcsönös kereskedelmi és ellátásbiztonsági előnyöket és további fejlesztési lehetőségeket biztosít  mindkét ország számára.

A Megállapodás aláírásával egyidejűleg  a horvát áramkonszern, a Hrvatska Elektroprivreda (HEP) szándéknyilatkozatban rögzítette  az FGSZ Zrt. és a Plinacro felé is, hogy szállíttatóként igénybe kívánja venni a megépülő vezetéket.

A beruházás jól illeszkedik az FGSZ múlt decemberében indított NETS projektjébe is, amelynek többek közt a horvátországi Plinacro is tagja. A NETS egyik célja ugyancsak az ellátásbiztonság növelése a szállítási útvonalak és források diverzifikálásával.


Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–