Bejelentkezés

Elindult a szállítás a magyar-horvát összekötő vezetéken

Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Románia után immár Horvátország felé is megindult a földgáz szállítása Magyarország irányából.

2011. augusztus harmadikán megkezdődött a földgáz szállítása a magyarországi Városföldet a horvátországi Slobodnicával összekapcsoló nagynyomású vezetéken. A gázvezeték kölcsönös kereskedelmi és ellátásbiztonsági előnyöket, valamint további fejlesztési lehetőségeket biztosít mindkét ország számára.

Dravaszerdahely_2.jpgAz FGSZ Zrt. és horvát partnere, a Plinacro még 2007-ben kezdett tárgyalásokat egy, a két ország nagynyomású földgázszállító rendszerét összekapcsoló vezeték megépítéséről. A beruházás része az FGSZ NETS (New European Transmission System) koncepciójának, mely azt a célt hivatott szolgálni, hogy a régiós ellátásbiztonság növelésével, és a koordinált regionális infrastruktúra-fejlesztésen keresztül (interkonnektorok, gáztárolók, LNG terminálok) hatékony regionális gázpiacot hozzon létre a közép-kelet-európai régió gázszállító vállalatai közötti együttműködés eredményeként.
 
 
Az összeköttetés kiemelt jelentőségű az Európai Unió egyik stratégiai energetikai prioritása, az Észak-Déli Gázkorridor megvalósítása szempontjából is, hisz elkészültével további gázforrásokhoz jut a közép- és déleket-európai régió, s egy újabb lépést tett az egységes, transzparens gázpiac kialakítása felé.
A 800 mm-es névleges átmérőjű, 75 bar nyomásfokozatú vezeték hazai szakasza  205 km, a horvátországi pedig 88 km hosszú. A vezeték napi csúcskapacitása 19,2 millió m3. 
A projekt részeként Drávaszerdahelyen és Donji Miholjacban nemzetközi mérőállomás, Bátán új kompresszorállomás épült, továbbá kibővült a városföldi kompresszorállomás és csomópont. 
 
A vezeték a Magyarország-Horvátország irányú szállítások mellett a Horvátország-Magyarország szállítási irányt is lehetővé fogja tenni, a későbbiekben létesítendő LNG terminálról.
A vezeték az Európai Unió támogatásával épült, a magyarországi beruházás 80 milliárd forintba került.

Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–