Bejelentkezés

Épülhet az Arad-Szeged vezeték

Az FGSZ Zrt. és a Transgaz megállapodást kötött a magyar és a román földgázszállító rendszerek összekapcsolására

 2008. január 22-én Együttműködési Megállapodást írt alá az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság, valamint a Transgaz, mint a hazai és a román nagy nyomású gázszállító hálózatok tulajdonosai és működtetői. A Szegeden aláírt megállapodással a vállalatok célja e hálózatok csővezetékkel való összekapcsolása az Arad-Szeged vonalon.

"A Megállapodás legfőbb célja, hogy megfeleljünk az ellátási biztonság követelményének azáltal, hogy a szomszédos országok gázszállító hálózatait csővezetékkel kapcsoljuk össze."

- mondta Ioan Rusu a Transgaz ügyvezető igazgatója.

"A most aláírt megállapodást is ugyanazon érvek motiválják, amelyek a közép- és délkelet európai gázvezeték hálózatok együttes működtetéséről és az ellátásbiztonság növeléséről szóló NETS kezdeményezésünk hátterében állnak.”

– tette hozzá Dr. Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója.

A két fél részére a Megállapodás részletesen rendelkezik a csővezeték megépítésének és üzembe helyezésének következő lépéseiről, amelynek határideje 2009. év vége.

A kiépítendő csővezeték technikai tulajdonságai a következők: Románia területén a vezeték teljes hossza eléri majd a 61.7 km-t (amiből 36.7 km már elkészült), 700 mm-es névleges átmérővel. A magyarországi területen az újonnan épülő vezeték hossza 47 km lesz.

Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–