Bejelentkezés

Felavatták a MOL erdei sétányt a Pilisben

A piliscsabai civil szervezetek egyedülálló kezdeményezésére 3,5 km hosszú erdei sétányt avattak fel a Pilisben az FGSZ Zrt. közreműködésével.

A piliscsabai civil szervezetek egyedülálló kezdeményezésére 3,5 km hosszú erdei sétányt avattak fel a Pilisben azFGSZ Zrt. újonnan épült vezetékének nyomvonalán. A sétány a Piliscsaba–Százhalombatta gázvezeték-építést követő helyreállítási munkák során épült ki az FGSZ Zrt. együttműködésével, a MOL-csoport támogatásával és a Pilisi Parkerdő Zrt. generálkivitelezésében. A túraösvény része egy, a Gomba-sziklát védő, ugyanakkor láthatóvá tevő kilátóterasz.

gsz_CN04eh.jpgAz engedélyeztetések után 2007 őszén indította az FGSZ azokat a gázvezeték-fektetési munkákat a Pilisben, melyekre a környék gázellátásának biztosítása érdekében került sor. A kivitelezési munkák megkezdése előtt a piliscsabai civil szervezetek a helyi lakosok érdekeit szem előtt tartva változtatásokat kezdeményeztek, melyek során módosult a nyomvonal és a helyiek igénye szerint elkezdődött a MOL erdei sétány kialakítása is.

A beruházó és a civil szervezetek példaszerű együttműködésének köszönhetően a sétány mostantól 3.5 km hosszan a helyreállított területeken is vezetve új túrázási lehetőséget kínál a környéken kirándulóknak. A túraösvény mellett a MOL-csoport a helyi lakosokat képviselő civil szervezetek kérésére a különleges természeti képződmény, a Gomba-szikla védelmére teraszt építtetett, illetve védő fasort telepített a 10-es főút mentén 80 méteres hosszúságban a gázpászta mentén.

A telepítés is a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai útmutatásai alapján, a Pilis érdekeit szem előtt tartó természetvédelmi szempontok figyelembe vételével történt. A beruházás befejeztével több zöldfelület lett a térségben, mint eddig volt, ráadásul az új telepítés ökológiai, erdészeti, tájképi szempontból is sokkal értékesebb, őshonos tölgy és csertölgy fafajú erdőket hoz létre.


Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–