Bejelentkezés

FGSZ-Eustream

Szándéknyilatkozat a magyar-szlovák gázvezeték összeköttetés megvalósításáról.

Folytatva a gázellátás biztonságát tovább fokozó nemzetközi kapcsolatok építését, a közelmúltban szándéknyilatkozatot írt alá Siófokon a két ország földgázszállító rendszerének vezetékkel történő összekötéséről a magyar és a szlovák gázszállító vállalat, az FGSZ és az Eustream.

A tervezett 100 km hosszú csővezeték a szlovák Vel’ky Krtís-t kötné össze a magyarországi Vecséssel. A projekt költsége, csakúgy, mint a szállított gáz mennyisége, a valós piaci igényektől függ majd.

“Az új összeköttetés létrehozása Magyarország gázellátás biztonságának növekedését és  a közép-európai piac likviditását szolgálja” - mondta Dr. Zsuga János, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója. 

A projekt hivatalosan is illeszkedne az Európai Gazdaságélénkítési Tervbe, amit az Európai Bizottság hívott életre 2008 decemberében, s melynek fő célja új, összekötő gázvezetékek létesítése a régióban.

Az ellátásbiztonsággal kapcsolatos növekvő aggodalom egy azon okok közül, amelyek életre hívták ezt a programot, amely pénzügyi segítséget is nyújt az energiaszektor projektjei számára.

Az Európai Gazdaságélénkítési Terv keretében az Európai Bizottság megközelítőleg 2,4 milliárd euró pénzügyi támogatást nyújt a gáz- és villamosenergia hálózatok összekapcsolására irányuló beruházásokra 2009-2010-ben. Ennek részeként a szlovák-magyar összekötő vezeték megvalósítására 30 millió euró támogatást irányozott elő a testület.  

A támogatott projekteknek hozzá kell járulniuk az ellátásbiztonsághoz és az energiaforrások  diverzifikációjához, az útvonal és az elosztás terén éppen úgy, mint a belső energiapiac integrálását illetően.

Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–