Bejelentkezés

Lendületben az új gázszállító rendszer projekt

Az FGSZ Zrt. és a Transgaz SA közös sajtónyilatkozata

Tárgyaltak a gázszállító társaságok - legközelebb Bukarestben találkoznak

(Bukarest / Budapest, 2008. február 21.)

A román Transgaz lesz a házigazdája a regionális rendszerirányító vállalatok első közös tanácskozásának, amelyet Bukarestben tartanak március 13-14-én.

A találkozón megbeszélik majd az FGSZ Zrt. által kezdeményezett ún. NETS projekt további lépéseit. 

2007. december 5-én a MOL bejelentette, hogy támogatja leányvállalatának, az FGSZ-nek azon kezdeményezését, hogy egy új, közös szállító társaságot hozzanak létre, amely Közép- és Délkelet Európában egy integrált gázvezeték hálózatot működtetne.  A beruházás a NETS (Új Európai Szállító Rendszer) munkaelnevezést kapta.

A december 5-i bejelentést megelőzően a régióból számos ország, köztük Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia és Szlovénia gázszállító társaságainak vezetői kaptak meghívást a javasolt új vállalkozással kapcsolatos egyeztető megbeszélésekre. A kezdeményezők az eredeti meghívottakat tekintik jelenleg a beruházás alapító tagjainak, s minden további stratégiai és operatív kérdésben már közös döntést várnak a résztvevőktől. Mindemellett, ezen elv alapján a NETS nyitva áll további regionális piaci szereplők előtt is.

A rendszerirányító vállalatok (ún. TSO-k) bevonásával korábban megkezdődött kétoldalú egyeztetések folytatódnak most a következő, bukaresti megbeszéléssel, amelyet 2008. március 13-14-én tartanak meg.  A tárgyalások házigazdája a román rendszerirányító, a Transgaz lesz. A résztvevők munkacsoportokban és kerekasztal beszélgetések formájában vitatják majd meg a stratégiai, szabályozási, pénzügyi és projektirányítási kérdéseket. A cél, hogy a beruházás valamennyi résztvevője között egyetértés alakuljon ki a hosszú távra szóló stratégiára, és a rövid távú feladatokra vonatkozóan.

Ioan Rusu, a Transgaz SA vezérigazgatója elmondta:

"A Transgaz a kezdetektől örömmel üdvözli a kezdeményezést, és külön megelégedésünkre szolgál, hogy mi lehetünk az első közös megbeszélés házigazdái, amely során valamennyi résztvevőnek alkalma nyílik majd megfelelő körülmények között véleményt cserélni. Biztosak vagyunk abban, hogy egy igen izgalmas eseménynek nézünk elébe, ahol konstruktív párbeszéd alakul ki a jövő irányairól."

Dr. Zsuga János, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója szerint:  

"A NETS projekt célja a gázellátás javítása Közép- és DélKelet-Európában valamennyi érintett számára, az egyenlő felek közötti partneri viszony alapján.  Ez a projekt most kap lendületet. A rendszerirányítók közötti párbeszéd már egy ideje folyik – és igen élénk érdeklődés érezhető az Európai Bizottság és az egyes nemzeti energia hatóságok részéről is. Sok munka áll előttünk, hogy kialakítsuk azt az irányítási struktúrát, amely összhangban áll az egyes résztvevők energiapolitikai céljaival, és a szabályozási, operatív és műszaki kérdésekkel.  Az elkövetkező hónapok során tájékoztatást adunk majd az előrehaladásról."

Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–