Bejelentkezés

Megkezdődik az Arad-Szeged földgázszállító vezeték hazai szakaszának megépítése

2009 végére összekötik a magyar és a román magasnyomású gázvezeték-rendszert

algy_csandpalota_m_tgvn04.jpgA közbeszerzési eljárás megindításáról döntött az FGSZ Zrt. Igazgatósága, s ezzel megkezdődik az Arad-Szeged földgázszállító vezeték hazai szakaszának megépítése. A Társaság döntésére szükség volt ahhoz, hogy teljesüljenek a román féllel idén januárban aláírt együttműködési megállapodásban foglaltak.

Az FGSZ Zrt. és a Transgaz, mint a hazai és a román gázvezeték hálózatok tulajdonosai és működtetői január végén deklarálták, hogy 2009 év végére csővezetékkel összekapcsolják a két ország földgázrendszerét. A földgázvezeték 47 km hosszú, 700 mm átmérőjű és 63 bar nyomásfokozatú hazai szakasza Algyőt és Csanádpalotát köti majd össze. A román oldalon már korábban megkezdődött a határig tartó magas nyomású vezeték megépítése, 2009 végéig további 27 kilométeres szakaszt kell a Transgaznak megépíttetni.

Az 500.000 köbméter/óra kapacitású tranzitvezetéket úgy tervezik meg, hogy kétirányú szállításra is alkalmas legyen, ezáltal mindkét ország gázfelhasználói számára nagyobb ellátásbiztonságot lehet garantálni. „Az Arad-Szeged földgázszállító vezeték megépítésével az FGSZ Zrt. közelebb kerül a MOL-csoport 2007 januárjában elfogadott gázstratégiájának megvalósításához, amely előrevetíti egy közép-kelet-európai földgázvezeték-csomópont létrehozását Magyarországon, a gázszállítási és tárolási tevékenységek fejlesztésével” – mondta Zsuga János, az FGSZ vezérigazgatója a cég igazgatósági ülését követően.

A beruházás jól illeszkedik az FGSZ nemrégiben indított NETS-projektjébe is, amelynek egyik célja ugyancsak az ellátásbiztonság növelése a szállítási útvonalak és források diverzifikálásával.


Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–