Bejelentkezés

Mérföldkőnek számító Együttműködési Megállapodást írt alá az FGSZ és az Ukrtransgaz a kétirányú földgázszállításra

2015. június 5.

2015. május 29-én az FGSZ (FGSZ Földgázszállító Zrt.) és az Ukrtransgaz, Magyarország és Ukrajna földgázszállítási rendszerüzemeltetői aláírtak egy új Együttműködési Megállapodást, mely szabályozza a földgázszállításokat a magyar-ukrán határkeresztező ponton (Beregdaróc). A mérföldkőnek számító megállapodás összhangban van az Európai Unió harmadik energiacsomagjával, és ebben az értelemben az első olyan megállapodás, amely az Európai Unió egyik tagállamának szállítási rendszerüzemeltetője és az Ukrtransgaz között megkötésre került. Az Európai Bizottság szándéka szerint a megállapodás alapul szolgál az Ukrajnával vagy az Energia Közösség más tagállamaival határos Európai Unió tagállamok szállítási rendszerüzemeltetőinek. Összhangban az Európai Unió újonnan elfogadott üzemi és kereskedelmi szabályzataival, a Magyar-Ukrán Együttműködési Megállapodás ipari sztenderd eljárásokat határoz meg a korábbi gyakorlat szerinti üzemeltetésre, melyek megfelelő eszközöket biztosítanak egy esetleges ellátási zavar kezeléséhez is. A Magyarországról Ukrajna irányába történő nem megszakítható kapacitások biztosítása érdekében további fejlesztések szükségesek a szállítórendszeren a határ mindkét oldalán, amelynek feltételeit az érintett vállalatoknak és szabályozó hatóságoknak még meg kell teremteniük.

2013 márciusában az FGSZ válaszul a kezdődő ukrán-orosz konfliktusra és a fenyegető ukrán energiaválságra újra működésbe hozta egy kihasználatlan határkeresztező vezetékét (DN800) a két ország között és ezáltal megteremtette egy alternatív földgázellátási útvonal lehetőségét Ukrajna felé a nyugat-európai források irányából. A határkeresztező vezeték, amely párhuzamosan halad a fő földgázellátási útvonallal Oroszország irányából Ukrajnán keresztül Magyarország felé, mindeddig ideiglenes együttműködési megállapodások jogi keretei között működött.

Az elmúlt hónapokban a két szállítási rendszerüzemeltető társaság – az Európai Bizottság támogatásával – közösen dolgozott a végleges Együttműködési Megállapodás létrehozásán, amely teljesíti a harmadik energiacsomaghoz tartozó elfogadott üzemi és kereskedelmi szabályzatok összes követelményeit.

Az Oroszországból Európába történő gázszállítás hagyományosan kelet-nyugat irányú, és jelentős mértékben Ukrajnán mint tranzit országon keresztül történik. Az EU-Ukrajna (ebben az esetben Magyarország-Ukrajna) nyugat-kelet ellentétes irányú szállítások kulcselemei az EU azon stratégiájának, hogy növelje keleti szomszédja energiaellátás-biztonságát. A határkeresztező pont kapacitása Ukrajnából Magyarország irányába 26 Mrd m3/év, az ellentétes irányban 6,1 Mrd m3/év.

Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–