Sajtóközlemény - 2009. április 30.

A hazai rendszer forrás-fogyasztás mérlege jelenleg is egyensúlyban van.

A mai napon (2009. április 30.) Magyarország becsült gázfogyasztása 21-22 Mm3 ,melyhez a szükséges gázforrások rendelkezésre állnak hazai termelésből,  hazai tárolókból és importból. A mai napra vonatkozó import gázszállítások mennyisége jelenleg egyeztetés alatt van az ukrán Ukrtransgaz gázszállító céggel.

Tegnap az ukrán gázszállító vállalat továbbra is csak az orosz Gazprom forrásokból származó földgázt szállítását igazolta vissza Magyarország irányába. A visszaigazolt mennyiséget, 6 Mm3-t hiánytalanul átadta a szerződéses nyomásszinten. A vissza nem igazolt és le nem szállított gázforrásokat a hazai piacon rendelkezésre álló -az E.ON Földgáz Trade által felajánlott- opciós gázforrásokból pótolta az FGSZ Földgázszállító Zrt. A magyarországi fogyasztók ellátása teljes mértékben biztosított volt.

A hazai rendszer forrás-fogyasztás mérlege jelenleg is egyensúlyban van. Amennyiben valamely kereskedő forrása nem állna rendelkezésre, az FGSZ Földgázszállító Zrt. a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően elsősorban a kereskedelmi engedélyesek által felajánlott opciós gázforrások bevonásával biztosítja a forrás-fogyasztás egyensúlyát. Valamennyi fogyasztó – lakossági, kommunális és ipari – ellátása biztosított, megszakítás vagy korlátozás elrendelése nem szükséges.