Sajtóközlemény - Európai energia infrastruktúra; NETS projekt

A vezető regionális gázszállító társaságok megállapodtak az új gázvezeték hálózatra irányuló munka folytatásáról

scs_2004_m_e2k9hy (1).jpgMegegyezés született a New Europe Transmission System (Új Európai Szállító Rendszer), ismertebb nevén NETS projekt következő lépéseiről, a kezdeményezés előremozdítása érdekében. A megegyezés egy kerekasztal megbeszélés eredményeként jött létre, ahol számos Közép- és Délkelet-Európai Szállító Rendszer Operátor (un. TSO) vezetői egyeztetettek  szeptember 26-án pénteken Budapesten.

A NETS projektet először tavaly decemberben kezdeményezte a MOL-csoport azzal a céllal, hogy jobb összeköttetést érjen el az egyes nemzeti gázszállító vezetékrendszerek között Közép- és Kelet-Európa térségében, és javítsa az ellátás biztonságát – mind a meglévő kapcsolódások jobb kihasználása, mind az új összeköttetések kiépítése révén. A projekt közvetlen célkitűzése a résztvevő TSO-k szoros együttműködése a regionális infrastruktúra továbbfejlesztése érdekében, így: a jelenlegi összeköttetések javítása; új összeköttetések a nemzeti vezetékrendszerek között; és előrelépés a szabályozói és jogi harmonizáció terén.

Az Európai Bizottság érdeklődését fejezte ki a projekt iránt, és támogatásáról biztosította a NETS kezdeményezést. A pénteki kerekasztalon a magyar kormány teljes támogatásáról biztosította a NETS projektet.

A kerekasztal megbeszélést követően, a magyarországi, horvátországi és romániai TSO-k egy szándéknyilatkozatot (MoU) írtak alá, hogy ezzel is előremozdítsák a NETS projektet. A dokumentum lefekteti a projektben résztvevő társaságok együttműködésének alapvető kereteit. A résztvevők megállapodtak egy speciálisan kialakított és közösen finanszírozott tanulmányi vállalat megalapításában és annak módszertanában, amely már konkrét és gyakorlati lépéseket tesz a NETS projekt megvalósítása terén, ideértve a már korábban létrehozott négy fő munkacsoport további tevékenységét is: Pénzügyi és Strukturális, Szabályozási Kérdések, Üzleti Vízió & Stratégia és Energia Politika & Public Affairs.

Bosznia-Hercegovina képviselője megfigyelőként szintén aláírta a dokumentumot, és kinyilvánította elkötelezettségét a három aláíró társasággal történő szoros együttműködés iránt, míg a Srbijagas képviselői reményüknek adtak hangot, hogy rövidesen ők is csatlakozhatnak a szándéknyilatkozat aláíróihoz. Bulgária és Szlovénia képviselői szintén részt vettek a megbeszélésen, és érdeklődésüket fejezték ki a NETS résztvevőivel jövőben folytatandó szoros együttműködés iránt.

A kerekasztal megbeszélésen részt vett Gordos Péter, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára, aki elmondta:

“  A magyar kormány teljes támogatást biztosít a NETS projekt számára, amely jelentős előnyöket kínál mind a gázellátók, mind a gázfogyasztók számára.  Üdvözöljük a projektben egész Közép- és Kelet-Európából érkezett résztvevők által eddig elért előrehaladást ezen fontos kezdeményezés terén – és partnereinkkel tovább dolgozunk annak érdekében, hogy kormányzati szinten is kialakítsuk a NETS projekt sikeres folytatásához szükséges kapcsolatokat. “

Dr. Zsuga János, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója az alábbiakat mondta:

“  Nagy örömünkre szolgál, hogy számos fontos gyakorlati kérdésben sikerült egyetértésre jutnunk partnereinkkel a NETS projekt folytatására nézve, ideértve a négy résztvevő társaság között ma aláírt szándéknyilatkozatot. Az európai gázszállító hálózatok bővítése kiemelkedő jelentőségű kérdés Közép- és Délkelet-Európa, de egész Európa számára is.  Meggyőződésünk, hogy a NETS projekt jelentősen hozzájárul a regionális gázszállító vezetékrendszer bővítéséhez és jobb összekapcsolásához, amelynek előnyeit a versenyhelyzet, a beszerzés és az ellátás biztonsága terén egyaránt érezni lehet majd. “

További információk a NETS projektről:

1. A NETS projekt koncepcióját először a MOL-csoport vetette fel 2007. decemberében, amint azt a MOL 2007. december 5-én kiadott sajtóközleménye tartalmazta.  A Szállító Rendszer Operátorok (un. TSO-k) és a projekt potenciális résztvevőinek indító kerekasztal megbeszélésre 2008. március 13-14. között Bukarestben került sor, ahol a román Transgaz S.A. volt a házigazda.  A TSO képviselők következő megbeszélését Novi Sad-on (Újvidék), Szerbiában tartották 2008. május 22-én, itt a szerb Srbijagas volt a vendéglátó.

2. Az alábbi Szállító Rendszer Operátorok 2008. szeptember 26-án aláírtak egy szándéknyilatkozatot és megállapodtak egy közösen finanszírozott tanulmányi vállalat megalapításában és annak módszertanában, amely folytatja a NETS projekt megvalósítására irányuló munkákat:

• FGSZ (Magyarország)
  • Plinacro (Horvátország)
  • Transgaz (Románia)
  • BH-Gas (Bosznia-Hercegovina), megfigyelőként

A 2008. szeptember 26-i kerekasztal további TSO résztvevői a Bulgartransgaz EAD (Bulgária), a Geoplin Plinovodi (Szlovénia) és a Srbijagas (Szerbia) voltak.

3. A projekt célja az egyes nemzeti gázszállító vezetékrendszerek összekapcsolása egész Közép- és Délkelet-Európára kiterjedően – ez a jelenlegi összeköttetések jobb kihasználását és új összekapcsoló vezetékek építését jelenti.  A projekt közvetlen célkitűzései a résztvevő TSO-k felé azok szoros együttműködése a regionális infrastruktúra továbbfejlesztése, ideértve: a jelenlegi összeköttetések javítása; új összeköttetések a nemzeti vezetékrendszerek között; és előrelépés a szabályozói és jogi harmonizáció terén.