Sajtóközlemény - Siófok, 2009. január 07. 17.50

Ma délután 14.00 órakor sajtótájékoztatót tartott az FGSZ Zrt. siófoki székházában a Társaság vezérigazgatója. Dr. Zsuga János összefoglalta az elmúlt napok eseményeit, eszerint az ország földgázfogyasztása kedden 68 Mm3 volt.  Ez a mennyiség a tegnap este 20.30 órakor elrendelt I. kategóriás, majd a szerdán reggel 8.00 órakor életbe lépett II. kategóriás  földgázfogyasztás-korlátozás hatására a szerdai nap végére várhatóan 4 Mm3-rel csökken. Ausztria irányából ma 3 Mm3 gázimportra számíthatunk - tette hozzá.

A fogyasztáskorlátozásokkal kapcsolatban hangsúlyozta: ez minden esetben önkorlátozást jelent, azaz az adott kategóriába tartozó földgázfogyasztók maguk hajtják végre az FGSZ Zrt. felszólítására. Kiemelte, hogy ennek valamennyi érintett fogyasztó eleget is tett, az eddigi korlátozó intézkedések eredményesek voltak, a hazai földgázrendszer forrás-fogyasztás egyensúlya ezáltal biztosított. Újságírói kérdésre elmondta, az I. kategóriás korlátozással 6-7 Mm3-rel, a II. kategóriással pedig további 1-2 Mm3-rel csökkent az ország földgázfelhasználása.

Dr. Zsuga János megismételte a Külügyi Bizottság ülése után elhangzott információt, miszerint a mai naptól a rendszerirányító rendelkezésére áll a szőregi stratégiai gáztároló földgázkészlete is, melyből naponta 3,6 Mm3földgázhoz juthat az ország.

Számba véve tehát a rendelkezésre álló forrásokat, a naponta maximálisan hozzáférhető földgázkészletek:

• hazai földalatti gáztárolók: 52 Mm3
  • hazai termelés: 9 Mm3
  • stratégiai földgáztároló: 3,6 Mm3

III. kategóriás fogyasztáskorlátozás elrendelése vonatkozó döntés még nem született.

A stratégiai földgázkészlet felszabadításával jelen pillanatban elegendő forrás áll rendelkezésre az ország földgázfogyasztásának biztosítására.