Sajtóközlemény - Siófok, 2009. január 12. 07.45

Dr. Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatójának január 12-i sajtóközleménye

Vasárnap az ország gázfogyasztása 62,5 Mm3 volt. Ukrajna irányából nem érkezett földgáz. Ausztria irányából átvettük a Magyarország számára tervezett mennyiséget.

A Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának szállított mennyiség csak részben került átvételre és átadásra, mivel reggel 4.00 órától a betáplálás többször nullára csökkent, és az FGSZ Földgázszállító Zrt. - figyelembe véve, hogy ezen országok megszakítható szállítási szerződéssel rendelkeznek - arányosan csökkentette a részükre szállított mennyiséget.

A mai napra várható fogyasztás 63-66 Mm3 az ipar újraindulásától függően. Az I. korlátozási kategóriát továbbra is fenntartjuk.

A rendelkezésre álló források mértéke 66 Mm3 (földalatti gáztárolókból 53 Mm3, hazai termelésből 9 Mm3, nyugati irányú import 4 Mm3), melyek egyeztetése folyamatban van.

A mai napra az osztrák diszpécserszolgálat nem igazolta vissza, hogy átadja Szerbiának (2,7 Mm3/nap) és Bosznia-Hercegovinának (1,5 Mm3/nap) a tranzitálandó mennyiségeket, így ezek kiszállítását megszakítottuk. Amint visszaigazolásra és átadásra kerül a tranzitálandó mennyiség, felújítjuk a szállításokat.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. folyamatosan elemzi a helyzetet.