Sajtóközlemény - Siófok, 2009. január 19. 07.00

Vasárnap az ország gázfogyasztása 56 Mm3 volt. Ukrajna irányából nem érkezett földgáz. Ausztria irányából 4,7 Mm3- t vettünk át hazai célra, valamint 2,7 Mm3-t továbbítottunk Szerbiába, 1,2 Mm3-t pedig Bosznia-Hercegovina irányába. Szerbiába további 2 Mm3-t szállított ki az FGSZ Zrt. hazai termelési forrásokból.

A mai napra várható fogyasztás 56-58 Mm3.

A maximálisan felhasználható források mértéke 66 Mm3 (földalatti gáztárolókból 53 Mm3, hazai termelésből 9 Mm3, nyugati irányú import 4 Mm3), melyek rendelkezésre állása egyeztetésre került.

A felhasználható források biztosítják a forrás-fogyasztás egyensúlyát a mai napra, fogyasztói korlátozás nélkül.

A magyar szállítórendszer készen áll az Ukrajna irányából meginduló gázszállítás azonnali fogadására, azonban a gáz érkezéséről hivatalos értesítést hétfőn reggel 07.00 óráig továbbra sem kapott az FGSZ, sem az ukrán, sem pedig az orosz diszpécserszolgálattól. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. folyamatosan elemzi a helyzetet és felkészült a gázforgalmazási rend megváltoztatására.