Bejelentkezés

Újabb lépés az Arad-Szeged vezeték megvalósításáért

Fejlesztési Megállapodást írt alá az FGSZ és a Transgaz

alairas.JPG2008. július 1-én újabb szerződés, egy ún. Fejlesztési Megállapodás aláírására került sor Aradon az FGSZ Zrt. és a Transgaz között.

A magyar és a román vállalat még 2008 januárjában írt alá szándéknyilatkozatot földgázszállító rendszereik összekötéséről annak érdekében, hogy szomszédos EU tagállamok energetikai cégeiként, mind a vonatkozó EU direktíva (67/EC) rendelkezéseinek, mind országaik jogszabályi hátterének megfeleljenek.

A most aláírt dokumentum rögzíti a projekt megvalósításáról szóló együttműködési, valamint a szerződő partnerek közötti garanciavállalási feltételeket.

 

A megállapodás szerint az FGSZ Zrt. építi a vezeték magyarországi szakaszát, míg a Transgaz feladata a romániai szakasz megépítése. A felek a vezeték rájuk eső részének építési költségeit saját maguk finanszírozzák. A vezeték kezdetben Magyarországról Románia felé fogja szállítani a földgázt, azonban a felek nem zárják ki az ellenkező irányú szállítás technikai feltételeinek megteremtését sem. A vezeték működtetésére, illetve szállító kapacitásának értékesítésére az FGSZ Zrt. és a Transgaz Együttműködési Megállapodást és Kapacitás Allokációs Megállapodást szándékozik aláírni.

 

A kiépítendő csővezeték technikai tulajdonságai a következők: Románia területén a vezeték teljes hossza eléri majd a 61,7 km-t (amiből 36,7 km már elkészült), 700 mm-es névleges átmérővel. A magyarországi területen az újonnan épülő vezeték hossza 47 km lesz. A magyarországi fejlesztés várható költsége 9 Mrd Ft.

A megállapodás célja a NETS projektéhez hasonlóan az ellátásbiztonság növelése és a szállítási útvonalak és források diverzifikálása.


Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–