Bejelentkezés

Újabb lépés a Városföld-Slobodnica gázvezeték megvalósításáért

Fejlesztési megállapodást írt alá az FGSZ Zrt. és a Plinacro a magyar és a horvát földgázszállító rendszerek összekapcsolására

Radosevic-Zsuga_090303_90jeKY.jpg2009. március 3-án fejlesztési megállapodást írt alá Zágrábban az FGSZ Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság, valamint a Plinacro d.o.o., mint a hazai és a horvát nagynyomású gázszállító hálózatok tulajdonosai és üzemeltetői. A vállalatok még 2008. júliusában írtak alá szándéknyilatkozatot földgázszállító rendszereik összekötéséről a Városföld-Slobodnica vonalon.

A megállapodás szerint az FGSZ Zrt. építi a vezeték magyarországi szakaszát, míg a Plinacro feladata a horvát szakasz megépítése. A felek a vezeték rájuk eső részének építési költségeit saját maguk finanszírozzák.

A vezeték kezdetben Magyarországról Horvátország felé fog gázt szállítani, a későbbiekben azonban kétirányú szállításra is alkalmas lesz a jövőben létesítendő LNG terminálról. A vezeték működtetésére, illetve szállítókapacitásának értékesítésére az FGSZ Zrt. és a Plinacro együttműködési megállapodást és kapacitás allokációs megállapodást szándékozik aláírni.

A két fél részére a megállapodás részletesen rendelkezik a csővezeték megépítésének és üzembe helyezésének következő lépéseiről, amelynek határideje 2011 közepe.
A kiépítendő csővezeték technikai tulajdonságai: a 800 mm-es névleges átmérőjű, 75 bar nyomásfokozatú vezeték hazai szakasza 208 km, a horvátországi pedig 88 km hosszú lesz, teljes éves kapacitása pedig 6,5 Mrd m3. A magyarországi fejlesztés várható költsége 80 Mrd Ft.

Az FGSZ Zrt. és a Plinacro minden erőfeszítést megtesznek, hogy elnyerjék az Európai Unió támogatását is a projekt megvalósításához.

A megállapodás célja a NETS projektéhez hasonlóan az ellátásbiztonság növelése és a szállítási útvonalak és források diverzifikálása.


Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–