Bejelentkezés

Ünnepélyesen átadták az Arad-Szeged földgázvezetéket

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a román TRANSGAZ S.A. által közösen megépített vezeték megteremti a lehetőséget a két ország közötti földgázszállításra. A két szomszédos EU-tagország szállítórendszereinek összekötése elősegíti a nagyobb piaci integritást és versenyt, illetve növeli a régió energiaellátásának biztonságát.

A csanádpalotai mérőállomáson ünnepélyes keretek közt adta át a magyar-román összekötő földgázvezetéket Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa, Emil Boc, Románia- és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A 109 km-es, évente maximálisan 4,5 Mrd köbméter földgáz szállítására alkalmas vezeték hazai, 47 km-es szakaszának megépítése mintegy 33,3 millió euróba került a magyar gázszállító vállalatnak.

Arad_Szeged_atado_unnepseg_foto_2010_10_14.jpgA projekt megvalósítását az Európai Unió Európai energiaügyi gazdaságélénkítő program (EERP) 17 millió euróval támogatta. Az EERP támogatással elsőként megvalósult gázprojekt az EU kiemelt szerepvállalását jelzi a kelet-közép európai energiainfrastruktúrák összekötésének fejlesztésében.

 

Fotó: Botár Gergely
 

Az FGSZ és a TRANSGAZ, mint a hazai és a román gázvezeték hálózatok tulajdonosai és működtetői 2008. január végén deklarálták, hogy csővezetékkel összekapcsolják a két ország földgázrendszerét. Az egyelőre csak Magyarországról Románia irányába szállító vezeték kétirányúvá tehető, amennyiben a román oldalon további beruházást hajtanak végre, tovább növelve ezzel az összekötő vezeték jelentőségét.

A magyar-román összekötő vezeték az első, kézzel fogható intézkedés egy valódi, regionális infrastruktúra platform megteremtésére a kelet-közép- európai térségben. Az Arad-Szeged összekötő gázvezeték létrehozása a piaci verseny élénkülését jelenti, amely mind a kereskedők, mind a fogyasztók számára számos előnnyel jár. Elkészültével jelentősen nő az ellátásbiztonság, a források közötti verseny bővülése pedig várhatóan alacsonyabb gázárakhoz vezet majd. Az átadott vezetékszakaszt több hasonló kezdeményezés követi, jelenleg is folyik például a Horvátország és Magyarország közötti összekötő vezeték megépítése, amelynek átadása jövő év első félévében várható. Emellett készül a megvalósíthatósági tanulmánya a magyar-szlovák és a magyar-szlovén összeköttetésnek is.


Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–