Bejelentkezés

Összefoglaló a Plinovodi Rendszerhasználói Információs Napjáról

A szlovén rendszerüzemeltető Plinovodi szervezésében 2018. április 4-én Ljubljanában került megrendezésre az éves Rendszerhasználói Információs Nap. A sikeres és informatív esemény számos piaci szereplő és rendszerhasználó előtt zajlott, emellett a szabályozó és diplomáciai testületek részéről is megtisztelő figyelem övezte, a  résztvevők közt üdvözölhettük többek között Magyarország szlovéniai nagykövetét, valamint a szlovén Infrastrukturális Minisztérium államtitkárát is.

Ezen a rendezvényen került bemutatásra az „Olaszország­−Szlovénia−Magyarország kétirányú földgázszállítási útvonal" koncepció az érintett rendszerüzemeltetők, azaz a Plinovodi, a SNAM és az FGSZ részvételével. A projektcsoport célja, hogy (1) új szállítóvezetéki kapcsolatot hozzon létre Szlovénia és Magyarország között Pince/Tornyiszentmiklós térségében, illetve (2) erősítse az Olaszország és Szlovénia közötti Gorizia/Sempeter határkeresztező ponti kétirányú szállításokat. A csoportban található projektek együttesen új szállítási útvonalat képeznek a kiemelten kezelt „NSI East" korridorban. A tervezett infrastruktúra lehetővé teszi a kétirányú szállításokat a második fázis befejezését követően akár évi 2 milliárd m3-t meghaladó mértékig és növeli a betáplálási pontok közötti diverzifikációt, valamint ösztönzi a regionális tárolói kapacitások használatát. Ezen kívül erősíti a gázszállítási útvonalak és források közötti rugalmasságot és diverzifikálást, valamint növeli a régió ellátásbiztonságát. A javasolt határkeresztező összeköttetések elősegítik a régiós piacok integrációját és az árak kiegyenlítődését.

Ezúton is kifejezzük köszönetünket, hogy lehetőségünk volt a Plinovodi Rendszerhasználói Információs Napján közösen bemutatni a projekt koncepciót, amelynek célja, hogy ösztönözze az ellátásbiztonságot érintő regionális együttműködést.

A szállítási rendszerüzemeltetők a következő hónapokban nem kötelező érvényű kapacitáslekötési eljárásra hívhatják az érdeklődő rendszerhasználókat.

​Az eseményről bővebb összefoglaló és az előadások az alábbi linken érhetők el:

http://www.plinovodi.si/en/access/workshop-2/

Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–