Bejelentkezés

Beruházások

beruhazasainkhoz3_k.jpg
Fejles
ztéseinket a fenntarthatósági szempontok maximális figyelembevételével végezzük úgy, hogy hazánk és a régió gázellátását minden körülmények között zökkenőmentesen biztosítani tudjuk. Közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiánk két legfontosabb célkitűzése a kapacitásnövelés és a tranzitpiacok bővítése. Az ezeket szolgáló fejlesztések megvalósulása jelentősen növeli Társaságunk, az FGSZ Zrt. nemzetközi gázpiacon betöltött súlyát és szerepét.

A földgázszállító vezetékek létesítését és üzemeltetését, továbbá az ezekhez kapcsolódó tevékenységeket a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény műszaki biztonsági előírásait betartva végezzük, messzemenőkig szem előtt tartva az emberi élet, egészség, a természeti környezet és a magántulajdon védelmét.

beruhazasainkhoz_kicsi.jpgAz elmúlt évtizedben több mint 500 kilométer hosszan építettünk ki vezetékeket. A budapesti körvezeték befejezéseként összekötöttük Pilisvörösvárt Százhalombattával. A 2009 óta üzemelő vezeték amellett, hogy kiszolgálja a térség növekvő mennyiségi és nyomásigényeit, hozzájárul Budapest és környéke gázellátásának biztonságához.  Ugyancsak abban az évben indult meg a szállítás az úgynevezett importkapacitás növelés projektünk keretében épült, összesen 210 kilométernyi vezetéken, melynek következtében az importföldgáz-betáplálás lehetősége jelentős mértékben, 25%-kal nőtt.

2010 közepére román partnerünkkel, a Transgaz S.A.-val együttműködve elkészültünk az Arad–Szeged vezeték-összeköttetés 47 kilométeres hazai szakaszával. 2011-ben fejeződtek be a szintén több száz kilométeres előrelépést jelentő Városföld–Slobodnica beruházás munkálatai, amelynek magyarországi szakasza 205, míg a Plinacro által megépített horvát szakasza 80 kilométeres. A projekt részeként Drávaszerdahelyen és Donji Miholjacban nemzetközi mérőállomás, Bátán új kompresszorállomás épült, továbbá kibővült a városföldi kompresszorállomás és csomópont.  

Jövőbeni terveinkről

Az FGSZ egy hatékonyabb és több lábon álló gázpiac létrejöttében érdekelt. Ebben az évtizedben átfogó infrastruktúra-fejlesztéseket tervezünk, mind a magyar, mind pedig a nemzetközi színteret érintve, melyek célja egyrészt a likvid gázpiac kialakulásának elősegítése, másrészt az, hogy a hazai fogyasztók mindig a régió aktuálisan legalacsonyabb árú gázforrását tudják igénybe venni. Célunk, hogy hazánk valamennyi szomszédos országgal összeköttetésbe kerüljön, betáplálási és kiadási szempontból is, valamint hogy határkeresztező kapacitásaiban az EU-irányelveknek megfelelően a kétirányúság alapelve érvényesüljön. Magyarország így megkerülhetetlen központi szereplője lehet az őt körülvevő régiónak, ami az ellátásbiztonságát is jelentősen növelni fogja.

Az elmúlt évek beruházásairól bővebben:

Pilisvörösvár-Százhalombatta    

Importkapacitás növelés   

Arad-Szeged földgázszállító vezeték   

Városföld-Slobodnica földgázszállító vezeték   


 

Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–