Bejelentkezés

Arad-Szeged

arad-szeged2.jpg

Arad – Szeged DN700 PN63 gázvezeték

Az FGSZ Zrt. és a Transgaz S.A. mint a hazai és a román nagynyomású gázszállító hálózatok tulajdonosai és üzemeltetői 2008. januárjában szándéknyilatkozatot, majd július 1-jén fejlesztési megállapodást írtak alá földgázszállító rendszereik összekötéséről annak érdekében, hogy szomszédos EU tagállamok energetikai cégeiként, mind a vonatkozó EU direktíva (67/EC) rendelkezéseinek, mind országaik jogszabályi hátterének megfeleljenek.

A megállapodás értelmében 2010 év közepére elkészült a két ország földgázszállító hálózatát összekötő csővezeték az Arad - Szeged vonalon. Az FGSZ Zrt. megépítette a vezeték magyarországi szakaszát, míg a Transgaz feladata a romániai szakasz elkészítése volt. A felek a vezeték rájuk eső részének építési költségeit EU támogatás bevonásával, saját maguk finanszírozták.

A vezeték 2014 februárjától kétirányú szállításra alkalmas, bár a román-magyar irányban megnyitott kapacitás első lépcsőben csak kis mennyiség beszállítását teszi lehetővé. Ennek szignifikáns bővítésén közösen dolgozunk román partnerünkkel.

A beruházás főbb adatai:

  • 2008-ban a beruházással kapcsolatos szerződések megkötésre kerültek, befejeződtek a tervezéssel kapcsolatos munkák és elindultak az engedélyezési folyamatok.
  • 2009-ben Makó és Csanádpalota között elkezdődtek a régészeti feltárások. Az év első negyedében leszállításra került a vezetéképítéshez szükséges csőanyag, s a fővállalkozó megkezdte a kivitelezési munkálatokat.
  • 2009. december végén az Algyő-Csanádpalota szakasz teljes mértékben elkészült. A rendszer próbaüzemeltetése megkezdődött.
  • A határkeresztező szakasz a fenti határidőig magyar oldalon elkészült, a keresztezés megépítéshez szükséges kormányközi megállapodás 2010. május 12-én aláírásra került, a két vezetéket összekötő szakasz építése júliusban befejeződött. A sikeres műszaki átadás-átvétel után 2010 nyarán megkezdődött a teljes rendszer tesztüzemeltetése, melynek lezárulta óta a vezeték üzemel.
  • a vezeték hazai szakaszának hossza 47 km​
Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–