Bejelentkezés

Városföld-Slobodnica

horvat-magyar2.jpg​​Városföld – Slobodnica DN800 PN75 gázvezeték

A horvát Plinacro és az FGSZ Zrt. vezetése 2007-ben és 2008-ban is folyamatosan tárgyalt a két szállítórendszer összekötéséről. 2007. május 31-én előzetes szándéknyilatkozat, majd 2008. július 3-án együttműködési megállapodás aláírására került sor a földgázszállító vezeték megépítéséről a Városföld-Slobodnica vonalon.

A 800 mm-es névleges átmérőjű, 75 bar nyomásfokozatú vezeték hazai szakasza 205 km, a horvátországi pedig 88 km hosszú. A vezeték napi csúcskapacitása 19,2 millió m3. A projekt részeként Drávaszerdahelyen és Donji Miholjacban nemzetközi mérőállomás épült. A projekt magában foglalja a városföldi kompresszorállomás és csomópont bővítését, és Báta kompresszorállomás építését. Mindkét kompresszorállomásra 3-3 darab 7,7 MW névleges teljesítményű gázturbina meghajtású gázkompresszor került telepítésre, melyek zajvédő csarnokban lettek elhelyezve.

Ugyan a magyar rendszer alkalmas a kétirányú szállításra, de a vezetéken jelenleg Magyarország - Horvátország irányú szállítás zajlik. A nyomásviszonyok aktív menedzselésével a Krk-szigetre tervezett LNG terminál megnyitása előtt is lehetséges a szállítások kétirányúsítása, ennek kidolgozását a két szállítóvállalat közösen végzi. 

A vezeték az Európai Unió támogatásával épült, a magyarországi beruházás 80 milliárd forintba került.  A megállapodás aláírásával egyidejűleg a horvát áramkonszern, a Hrvatska Elektroprivreda (HEP) szándéknyilatkozatban rögzítette az FGSZ Zrt. és a Plinacro felé is, hogy szállíttatóként igénybe kívánja venni a megépülő vezetéket.

A Magyarországot Horvátországgal összekötő vezeték kölcsönös kereskedelmi és ellátásbiztonsági előnyöket, valamint további fejlesztési lehetőségeket biztosít mindkét ország számára.

A beruházás főbb adatai:

  • a tervezés és engedélyeztetés 2008 év végén indult
  • a kivitelezési munkálatok 2009 őszén kezdődtek
  • 2010 decemberében a kompresszorállomások, 2011 augusztusában pedig a teljes vezeték műszaki átadása megtörtént
  • 2011.06.20, a 180 napos próbaüzem befejezése óta a vezeték üzemel
  • a hazai szakasz hossza 205 km​
Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–