Bejelentkezés

Cégismertető

​​fotolia_29562595_subscription_xxl.jpg

​​​A magyar szénhidrogénipar megalakulását a budafapusztai kőolaj- és földgázmező felfedezésétől, 1937 februárjától számítjuk.

Magyarországon az első gázvezeték 1938-ban létesült, mely fúrási pontokat kötött össze üzemi létesítményekkel (Budafa - Újudvar). Öt évvel később épült meg a zalai földgázszállítás alapjául szolgáló Bázakerettye-Nagykanizsa gázvezeték. 1949-ben a világon egyedülálló módon hazánkban alkalmaztak ún. dugós szállítási technológiát, ugyanazon a vezetéken felváltva áramlott az ország központjába a kőolaj és a földgáz. Ebben az évben alakult meg az Ásványolaj- és Földgáz-távvezeték Nemzeti Vállalat, majd 1954-ben a Kőolajvezeték Vállalat (KVV), mindkettő siófoki központtal. Az első nemzetközi gáztávvezetéket a Csenger-Tiszapalkonya közötti ún. „román-magyar” vezetéket 1958-ban adták át.

image001.jpgAz elkövetkező években sem hagyott alább az építkezés lendülete. A biztonságos üzemeltetés érdekében a vezetékekkel egy időben hírközlő kábelt is fektettek, ez akkoriban még forradalmi újdonságnak számított. A rendszer összehangolt üzemeltetéséhez 1968-ban, Siófokon diszpécserszolgálatot szerveztek, mely azóta is innen látja el a távvezetékrendszer egyensúlyozási feladatait.

Robbanásszerű fejlődést okozott a hazai földgázmezők felfedezése, illetve a modern, földgázalapú gyártási technológiák megjelenése. A gázátadó állomások számának gyors növekedése az irányítás decentralizálását vonta maga után. Az egymás után létesülő területi központok, Kápolnásnyék, Gellénháza, Hajdúszoboszló, Vecsés, Kecskemét és Miskolc, ma is működő üzemközpontjaink.

1975-ben csatlakozott a magyar szállítórendszer a szovjet földgázrendszerhez. 1996-ban üzembe helyezték az Országhatár – Győr vezetéket, ezáltal valósult meg Magyarországon a kétoldali gáz betáplálás, illetve az európai hálózathoz történő kapcsolódással az uniós tagországokkal való kereskedés lehetősége.

fgsz_bata_2.jpgA szállítórendszer jelenleg 5782 km hosszú vezetékből, közel 400 gázátadó állomásból és 6 kompresszorállomásból áll. Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásával szükségessé vált egy új, az uniós elvárásoknak megfelelő szabályozási környezet kialakítása, valamint a magyar földgázszolgáltatás struktúrájának teljes átalakítása, a belső földgázpiac újraszabályozása. 2004. január 1-jétől életbe lépett a 2003. évi földgázellátásról szóló XLII. törvény és a végrehajtásáról szóló kormányrendeletek. A törvényi változások legfőbb eredményeként megszűntek a korábbi gázipari monopóliumok, az addig kizárólagos gázértékesítői engedéllyel rendelkező MOL Rt. Földgáz Divíziójának szervezeteiből megalakultak a jogilag önálló földgázszállító, tároló és ellátó részvénytársaságok. Az új szabályozás leválasztotta a földgázkereskedelmet a földgázrendszer használatáról, a belföldi gázkereskedelem a jövőben már nem kizárólagosságon alapuló tevékenység, azt bárki végezheti engedély birtokában.

A piac további liberalizációját segítette elő a 2008. június 25-én kihirdetett XL. törvény a földgázellátásról (GET), majd az Európai Unió 2009/73/EK irányelve alapján a GET 2010. január 14-i módosítása új kereteket jelölt ki a földgáz átvitelének, tárolásának, elosztásának és az ellátásnak.

Az FGSZ Zrt. az EU irányelvnek megfelelő tevékenység-szétválasztási szabályok érvényesülését biztosító ún. ITO (Independent Transmission Operator) modell szerint működik.

A modell lényege, hogy a szállítási rendszerüzemeltetői tevékenységet végző vállalat, amely egy vertikálisan integrált vállalatcsoport része, a vállalatcsoporton belüli termelői, kereskedelmi tevékenységektől történő szétválasztásra vonatkozó szabályok szerinti működése biztosított legyen. Az ITO-modell keretei között az FGSZ Zrt. az anya- és leányvállatoktól egyaránt függetlenül működik.

Az FGSZ Zrt. a vonatkozó jogszabályok által meghatározott kötelezettségei szerint minden piaci résztvevő számára biztosítja a hálózathoz való diszkriminációmentes és tisztességes hozzáférést, elvégzi a piaci szempontból indokolt beruházásokat, és hozzájárul az európai gázpiacok integrációjához.

Az FGSZ Zrt. a gázellátás biztonságának növelése érdekében a jövőben is folyamatosan fejleszti rendszerét. A hosszú fejlődéstörténet során felhalmozott szakmai tapasztalat segíti vállalatunkat abban, hogy a földgázszállítási szolgáltatást magas színvonalon biztosítsuk megrendelőink számára a jelenben és a jövőben egyaránt.


 

Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–