Bejelentkezés

Tájékoztatás a ROHUAT Open Season-ről

Tisztelt Partnerünk!

Bizonyára már Ön is értesült az FGSZ Zrt. 2017. május 26-i hírlevele alapján arról, hogy cégünk Felügyelőbizottsága nem hagyta jóvá a ROHUAT Open Season eljárás elindítását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által meghatározott feltételek mellett.

A bejelentés és a jelen hírlevél közzététele között eltelt időszakban az FGSZ és a MEKH intenzív tárgyalásokat folytatott a projekt gazdasági stabilitásával és megvalósíthatóságával kapcsolatban. A tárgyalások azonban nem jártak eredménnyel, így az FGSZ már nincs abban a helyzetben, hogy megkezdhesse a korábban várható módon a ROHUAT Open Season eljárást.

A fent említett tárgyalásokkal párhuzamosan az FGSZ megvizsgálta, hogy a projekt mely részeit lehetne mégis megvalósítani gazdaságilag életképes módon. Ennek eredményeképpen a Romániából Magyarország irányába történő gázszállítás valósítható meg gazdaságos módon („ROHU”).

Tekintettel a projekt jelentőségére, az FGSZ hivatalos javaslatot tett a Transgaz, az ANRE és a MEKH részére egy kizárólag ROHU projekthez kapcsolódó, egy az előzőhöz hasonló open season szabálykönyv-minta alapján meghatározandó Open Season eljárásra. Amennyiben az új szabálykönyvet támogatja a Transgaz és azt rövid időn belül jóváhagyás céljából továbbítja az ANRE részére, az eredeti dátumnak megfelelően a kereskedelmi üzem már 2022. október 1-től elindulhatna.

Annak érdekében, hogy a tervezett 4,4 milliárd m3/év mennyiség elhelyezhető legyen a magyar rendszeren belül a magyar virtuális kereskedési ponton (MGP) és kivitelre kerülhessen a kapcsolódó Magyarország→Ausztria nem megszakítható kapacitás hiányában is, belső szűk keresztmetszeteket kell megszüntetni. Ez lehetővé tenné a rendszerhasználók számára, hogy az MGP mellett az alább felsorolt export kapacitásokat is használhassák, amelyek a szokásos kapacitás allokációs eljárások során köthetőek le nem megszakítható kapacitástermékként:

​Magyaroszág→Szlovákia

​1,75 milliárd m3/év [1] (2 116 783 kWh/h) (jelenleg megszakíthatóként elérhető)

​Magyaroszág→Ukrajna

​​6,10 milliárd m3/év (7 542 363 kWh/h)  (jelenleg megszakíthatóként elérhető)

​Magyaroszág→Szerbia        

4,81 milliárd m3/év (5 919 371 kWh/h)  (jelenleg nem megszakíthatóként elérhető)

Magyaroszág→Horvátország     

​​2,62 milliárd m3/év (3 213 045 kWh/h) (jelenleg nem megszakíthatóként elérhető)


Az eredetileg tervezett ROHUAT projekt Magyarország-Ausztria (HUAT) pillérével kapcsolatban az FGSZ indítványozni fogja a Gas Connect Austria-val és az E-Control-lal tárgyalások folytatását annak érdekében, hogy gazdaságilag életképes megoldást találjanak erre egy új projekt keretein belül.

A rendszerhasználókat folyamatosan tájékoztatjuk a ROHU projekttel kapcsolatos további hírekről.

Üdvözlettel:


FGSZ Zrt.

[1] A tervezett ROHU projekt eredményétől függően a kapacitás mennyisége 5,26 milliárd m3/évre is nőhet.


Letölthető dokumentumok :
Csatolmány Méret

© FGSZ Natural Gas Transmission Private Company Limited by Shares 2009–