Szűrő-mérő állomás

A szűrő-mérő állomások feladata az átadott/átvett földgázból a szennyeződések eltávolítása, a gáz mennyiségének és minőségének hitelesített, és folyamatosan ellenőrzött mérési pontosságú eszközökkel történő mérése. Szűrő-mérő állomások rendszerünk azon pontjain találhatók, ahol a kapcsolódó féllel azonos (távvezetéki) nyomású rendszert üzemeltetünk.

A szűrő-mérő állomás a rendszerünk betáplálási és kiadási pontjain is előforduló technológiai rendszer. Közös ismertetőjük, hogy a kapcsolódó rendszerüzemeltető a szállítóvezetékkel azonos nyomáson üzemel, az átadás/átvétel nyomásszabályozás nélkül valósul meg.

A hazai termelésből származó földgáz ilyen állomásokon keresztül jut el a földgázszállító rendszerbe, illetve a távvezetéki nyomást (p>25 bar) igénylő, elsősorban ipari fogyasztók közvetlen ellátása is szűrő-mérő állomáson keresztül valósul meg.

A szűrőberendezések az adott távvezeték sokévi üzemeltetési tapasztalatához, illetve a termelés feltételezhető szennyeződéseihez megfelelő szűrőbetétekkel szereltek, biztosítva ezzel az előforduló szennyeződéstípusok nagy hatékonysággal történő leválasztását.

A szűrő-mérő állomáson átadott/átvett földgázt minden esetben mérni kell. Ez a mérés elszámolási mérés, ezért szigorú mérésügyi előírások vonatkoznak a beépített mérőberendezések hitelesítésére, kalibrálására, illetve a beépítés műszaki előírásaira.

A szűrő-mérő állomásokon rendszerint

  • ultrahangos gázárammérőt,
  • turbinás gázárammérőt
  • és mérőperemes mérőrendszert

alkalmazunk, de előfordul Coriolis elven működő mérőberendezés is.

A szűrő és mérés funkciókról a gázátadó állomás leírásában olvashat részletesen.