Vezetéki csomópont


Távvezetékek találkozási pontjait csomópontnak nevezzük, ahol a vezetékek közötti kapcsolat lehetőséget ad a változó szállítási igényekhez igazodó útvonalak biztosítására. A csomópontokon a gázt szükség szerint szűrjük, minőségét és mennyiségét megmérjük, szükség szerint szagosítjuk.

A csomópontokra befutó vezetékek kialakítása lehetővé teszi rendszeres tisztítási és diagnosztika feladatok elvégzését. Minden csomóponton található távvezetéki fáklya, amelyen keresztül a kapcsolódó vezetékszakaszokból a földgáz biztonságosan eltávolítható elégetéssel. A vezetékek ilyen módon történő leürítése a nagy nyomás miatt jelentős zaj és fényhatással jár, de nincs ok az aggodalomra, az eljárás biztonságos.

A csomópontok több földgázszállító vezeték találkozási pontjainál létesültek, ezzel lehetőséget biztosítva a távvezetékek közötti kapcsolatra. Rendszerünkön 17 fő csomópont áll rendelkezésre, melyek a különböző irányokból érkező, eltérő mennyiségek szétosztását –amennyiben a csomóponton kompresszorállomás is található, akkor a földgáznyomás emelését –, továbbítását szolgálják a kiadási pontok felé.

A csomópontokra érkező gázt szűrjük, az egyes irányokba továbbítandó gáz mennyiségét és minőségét megmérjük. Amennyiben a vezetékek üzemnyomása eltér, csomóponti szabályozással állítjuk be az átfejteni kívánt mennyiséget. Abban az esetben, ha szagosítatlan vezetékből történik átfejtés szagosított vezetékbe, a földgáz szagosítását is el kell végezni. A távvezetéki földgáz szagosítását központi szagosításnak nevezzük.

Ezekről a funkciókról a gázátadó állomás leírásában olvashat részletesen.

vezeteki_csomopont

Távvezetéki csomópont