20 éves az Üzemi és Kereskedelmi Szabályzat

2023. 11. 15.

Húsz évvel ezelőtt jelent meg a magyar földgázrendszer első Üzemi és Kereskedelmi Szabályzata (ÜKSZ). Az évforduló alkalmából a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és az FGSZ Földgázszállító Zrt (FGSZ Zrt.) ünnepélyes esemény keretében köszöntötte az ágazati szempontból meghatározó szabályzat megalkotóit.

A hazai földgázrendszer működtetésére és használatára vonatkozó szabályokat és eljárásokat tartalmazó ÜKSZ a földgázipar egyik legjelentősebb szabályzata. A dokumentum első, két évtizeddel ezelőtti kiadásának megalkotásában és az azóta is folyamatos fejlesztésében számos iparági szakértő, valamint a MEKH egykori és jelenlegi munkatársai vettek és vesznek részt. A tiszteletükre megrendezett eseményen a felszólalók köszönetüket fejezték ki azért a munkáért, amit a szabályzat megalkotása és módosításai során végeztek.

Juhász Edit, a MEKH elnöke kiemelte: „Az első ÜKSZ megalkotásánál nem csak egy mindennapi használatra alkalmas szabályzat megírása volt a tét, hanem egyszersmind az is, hogy a hazai földgázágazatot felkészítsük a piacnyitásra. Az első dokumentum alapjait megőrző mai korszerű és a piaci igények változásait is szem előtt tartó ÜKSZ-nek is köszönhető, hogy Magyarország földgázellátása ma is stabil alapokon áll, az együttműködő hazai földgázrendszer megbízható eleme a nemzetközi gázhálózatnak, és az ellátásbiztonság is garantált.”

Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: „Köszönöm minden érintettnek az ÜKSZ mai formájában való kialakításába fektetett munkáját az elmúlt 20 évben. Hatalmas feladat az állandóan változó piaci viszonyokat és szabályozást pontosan lekövetni, márpedig a földgázrendszer biztonságos működtetése csak így garantálható. Pontosan emiatt nagy felelősség ez számunkra, és ahogy a múltban, úgy a jövőben is nagy hangsúlyt fektetünk az ÜKSZ gondozására, fejlesztésére, hiszen ez a dokumentum a Hivatal és a földgáz iparág közti hatékony együttműködés egyik kiváló alapja, sarokköve. Erre tudunk a jövőben is tovább építkezni.”

Az első ÜKSZ követve a piaci igényeket és a földgázipar fejlődését az elmúlt két évtizedben többször is módosult. A dokumentum legfrissebb változata a MEKH engedélyével 2023. október 1-jén lépett hatályba, és elérhető az FGSZ Zrt., valamint a rendszerüzemeltetők honlapján.

Hírlevél feliratkozás