Helyükre kerültek a kompresszorok, határidőre elkészül a ROHU I. fázisának elemeként a csanádpalotai kompresszorállomás

2019. 03. 12.

A román-magyar gázszállítási folyosó fejlesztés – amely a Közép-Kelet Európa ellátásbiztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű BRUA gázvezeték projekt részét képezi – az ütemtervnek megfelelően halad, 20Csanádpalota kompresszorállomás építés 219 októberére készül el. Február végén jelentős mérföldkőhöz érkezett a beruházás, helyükre kerültek a nagyteljesítményű kompresszorok az új csanádpalotai kompresszorállomáson.

Csanádpalota kompresszorállomás építés 4

A román-magyar gázvezeték-fejlesztési projekt magyarországi munkálatai a megfelelő ütemben és rendben zajlanak, melynek részeként hamarosan elkészül az új kompresszorállomás. Február végén került sor az egyik legfontosabb műveletre: áttelepítettek két, korábban Hajdúszoboszlón üzemelő, 4,5 MW-os kompresszor gépegységet Csanádpalotára. A 45 tonnás szerkezeteket kamionnal szállították a helyszínre, és speciális eljárással emelték be a helyükre. A teljes magyarországi beruházás 2019 októberére készül el, amely lehetővé teszi, hogy Romániából 2019 végétől évi 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehessen szállítani Magyarországra. A határkeresztező vezeték Románia irányában már ma is képes ekkora mennyiség kiszállítására.

Csanádpalota kompresszorállomás építés 3

A vezeték jelenleg közel 100%-os kihasználtság mellett üzemel Magyarország-Románia irányban, a fejlesztés eredményeként pedig jelentősen bővül a fordított irányú szállítás lehetősége is. Mivel az ország délkeleti határán a jelenleginél jóval nagyobb mennyiségű, kétirányú gázszállítás válik lehetővé, így a jövőben a romániai mellett egyéb gázforrások régiónkba történő eljuttatására is sor kerülhet. Magyarország számára az ellátásbiztonság, a régiós energiapiac fejlődése és a kétoldalú energetikai kapcsolatok dinamizmusa szempontjából is kiemelten fontos a BRUA gázvezeték projekt részét képező, magyar-román földgázvezetékhez kapcsolódó beruházás.

Hírlevél feliratkozás