LPFS szolgáltatás bevezetése

2022. 11. 30.

Örömmel tájékoztatjuk Önt, hogy összhangban a 312/2014/EU Rendeletben foglaltakkal 2022. december 1-től Társaságunknál bevezetésre kerül a vezetékkészletből nyújtott rugalmassági szolgáltatás (LPFS).

Az LPFS igénybevételével az adott gáznapra érvényes marginális elszámoló áron történő egyensúlyozási ügylet helyett egy lényegesen alacsonyabb szolgáltatási díj ellenében tudja rendezni az egyensúlytalanságát az adott gáznapra az érintett Rendszerhasználó. A szolgáltatás igénybevételének alapfeltétele érvényes és hatályos Rendszerhasználati Keretszerződés. 

Az FGSZ Zrt. a rugalmassági szolgáltatás nyújtásához 10.000 MWh készletet különített el. Az LPFS szolgáltatással és annak feltételeivel kapcsolatos további információ az ÜSZ 2. mellékletének 2. pontjában található.

A szolgáltatást az RBP Alkalmazás LPFS menüpontjában az igénybe venni kívánt LPFS nullától eltérő arányának megadásával és a vonatkozási gáznap megjelölésével tudják aktiválni. Az LPFS arány beállítására első alkalommal 2022. december 1-én 10.00-tól lesz lehetőség.

További fontos változás, hogy az ÜKSZ 2.5.2.3 fejezetében foglaltak szerint 2022. december 1-től a gáznapi elszámolás során az értékesítési különbözet kizárólag a szállítási forgalom arányában kerül megosztásra a Rendszerhasználók között.

Üdvözlettel:

FGSZ Zrt.

Hírlevél feliratkozás