Elkészült az Északkelet-Magyarország ellátásbiztonságának növelését célzó fejlesztési projekt

2020. 05. 07.

Az FGSZ Zrt. április végén, egy hónappal a megadott május végi határidő előtt, sikeresen befejezte az északkelet-magyarországi régió ellátásbiztonságának növelését célzó beruházási projektet. A projekt keretében a Beregdaróc-, Hajdúszoboszló- és Nemesbikk kompresszorállomási csomópontok átalakítása összesen mintegy 3,7 milliárd HUF saját forrás felhasználásával történt meg. Az így megvalósított fejlesztések biztosítják, hogy az érintett kompresszorállomási csomópontokon az ukrán helyett akár más betáplálási pontokról is elláthatóvá válik a régió.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 13207/2019. számú határozatában Északkelet-Magyarország gázellátás-biztonságának növelése céljából végrehajtandó beruházási projekt megvalósítását írta elő az FGSZ Zrt. számára 2020. május 31. határidőig. Ennek értelmében meg kellett teremteni annak a lehetőségét, hogy az ukrán gázbetáplálás esetleges megszűnése esetén – amely leginkább ezen régió gázellátását veszélyeztetné – a térséget más betáplálási irányokból is el lehessen látni gázzal.

Az FGSZ Zrt. 2019 februárjában megkezdte a Beregdaróc-, Hajdúszoboszló- és Nemesbikk kompresszorállomási csomópontok átalakítását. Az átalakítások során olyan átkötések kiépítésére került sor, amelyek révén a meglévő kompresszorok kapacitását felhasználva meg lehet fordítani a szállítási irányokat. Beregdaróc és Nemesbikk kompresszorállomási csomópontokon a mérés korszerűsítése is megtörtént.

A helyszíni kivitelezési munkák 2019 második felében kezdődtek. A fűtési szezonban az ország földgázellátásának zökkenőmentes biztosítása mellett a kivitelezés folyamatos átszervezést és újraütemezést igényelt, a koronavírus járvány alatt hozott különleges intézkedések miatt pedig nagyon lekorlátozott helyszíni munkavégzéssel kellett folytatni a beruházást a bevezetett pandémiás tervekkel összhangban.  

A kivitelezés során felmerült nehezítő körülmények ellenére a kivitelező vállalkozók és az FGSZ érintett kollégáinak konstruktív közreműködésének köszönhetően a tervezett munkák egy hónappal a szoros határidő előtt befejeződtek, így a fejlesztés értelmében az érintett kompresszorállomásokon biztosított a mindkét irányú szállítás, amely jelentősen megnöveli az északkelet-magyarországi régió gázellátás-biztonságát és csökkenti kitettségét az ukrán betáplálási ponttal szemben.

Hírlevél feliratkozás