Folytatódik a munka a Vertikális Gázfolyosó megvalósításáról

2024. 01. 22.

Szlovákia, Ukrajna és Moldova szállítási-rendszerüzemeltetői is csatlakoztak a kezdeményezéshez 

Az Európai Bizottság által összehívott CESEC miniszteri ülés keretében 2024. január 19-én együttműködési megállapodást (MoU) írtak alá a Vertikális Gázfolyosó kezdeményezésben részt vevő földgázinfrastruktúra-üzemeltetők, amelynek értelmében Szlovákia (Eustream), Ukrajna (GTSOU) és Moldova (Vestmoldtransgaz) szállítási-rendszerüzemeltetői is csatlakoztak a kezdeményezéshez.  

A mostani megállapodás megerősíti a görög (DESFA, Gastrade), a bolgár (ICGB, Bulgartransgaz), a román (Transgaz), a magyar (FGSZ) és a szlovák (eustream) gáz- és LNG-szállítási üzemeltetők közötti korábbi együttműködést, amelynek célja, hogy összehangolt módon valósítsák meg a térség földgázellátás-biztonságát és további diverzifikációját segítő projektet. 

Az egyes országokban szükséges rendszerfejlesztéseket követően a Vertikális Gázfolyosón keresztül megvalósulna az észak és dél közötti kétirányú szállítás, kihasználva a térségbe potenciálisan – elsősorban déli irányból – érkező földgázforrásokat, illetve az új és még fejlesztés alatt álló LNG kapacitásokat. A felek arra is kitértek, hogy a Vertikális Gázfolyosó a jövőben lehetőséget adhat megújuló gázok és hidrogén szállítására is.  

A rendszer-üzemeltetők hangsúlyozták, hogy a Vertikális Gázfolyosó megvalósításához állami támogatásra és finanszírozásra is szükség lesz, így elkötelezettek mind a közös, mind az egyéni módon való európai és egyéb pénzügyi forrásokból származó finanszírozási lehetőségek feltérképezésére és kiaknázására.   

A résztvevők együttműködésüket továbbra is piaci alapon, az európai jogszabályoknak megfelelően folytatják. Szándékukat fejezték ki továbbá arról, hogy már 2024 júliusában - a tervezett ütemtervhez képest egy évvel korábban - kötelező érvényű piaci igényfelmérést folytatnak le a kapacitás kiosztásra vonatkozóan a saját rendszerösszekötési pontjaikon (a vonatkozó CAM NC rendeletnek megfelelően). Ezt követően, a beérkező rendszerhasználói/kapacitás igények alapján határozzák meg a Vertikális Gázfolyosón jelentkező kereslet kielégítéséhez szükséges legoptimálisabb kapacitásbővítési projekteket.  

Ferencz I. Szabolcs, elnök-vezérigazgató, elmondta: 

„A mostani megállapodással közelebb kerültünk ahhoz, hogy összehangolt módon jöhessen létre a Vertikális Gázfolyosó, amely további alternatív gázforrásoknak nyitna utat régiónk felé. Bízunk benne, hogy a résztvevő felek közti szinergiák még jobban kihasználhatóvá válnak, és az egyes országok hálózatfejlesztésének és a Vertikális Folyosó útvonalán lévő szűk keresztmetszetek megszüntetésének köszönhetően további, Görögország irányából és Bulgária érintésével érkező alternatív forrásoknak biztosíthatunk új kapacitásokat a közeljövőben.”  

Hírlevél feliratkozás