Közös egyetértési nyilatkozat a regionális földgázszállítási rendszerüzemeltetők közös kezdeményezésének támogatására

2023. 04. 25.

Bulgária, Románia, Magyarország és Szlovákia miniszterei, valamint Azerbajdzsán minisztere ma Szófiában közös egyetértési nyilatkozatot (Memorandum of Understanding) írtak alá az érintett földgázszállítási rendszerüzemeltetők közötti együttműködés ösztönzéséről az ellátási útvonalak diverzifikálása érdekében, amely további Azerbajdzsánból érkező földgáz EU-ba történő szállítását segítheti. Az eseményen az Európai Bizottság is jelen volt.

A MoU támogatja a Solidarity Ring (Szolidaritási Gyűrű) elnevezésű szállítási folyosó megvalósítását, amelyet a Bulgartransgaz, a Transgaz, az FGSZ és az Eustream közösen indítottak annak érdekében, hogy további földgázszállítási kapacitásokat kínáljanak fel az érintett földgázszállítási rendszerüzemeltetők gázszállítási rendszerein. A határokon átívelő kezdeményezés rövid időn belül és a meglévő infrastruktúra fokozatos kapacitásbővítésével akár évi 5-9,5 milliárd m3 gázt is szállíthatna Azerbajdzsánból Kelet-, Közép- és Nyugat-Európába Bulgárián, Románián, Magyarországon és Szlovákián keresztül. A kezdeményezés, amely a szükséges uniós pénzügyi támogatással 2026 év végére valósulhat meg, teljes becsült beruházási költsége ~730 millió EUR.

A közös kezdeményezést – amely összhangban van az EU energetikai prioritásaival, mint például a REPowerEU tervvel és az EU-Azerbajdzsán stratégiai együttműködési megállapodással – a négy földgázszállítási rendszerüzemeltető 2022 szeptemberében mutatta be az Európai Bizottságnak, amelyet az Európai Bizottság elnöke és az Energiaügyi Főigazgatóság megvizsgált és támogatott. A 2023. április 19-én Central and South Eastern Europe energy connectivity (CESEC) uniós egyeztetésen az érintett gázszállítási rendszerüzemeltetők részletesen bemutatták a kezdeményezést a Bizottságnak, amely üdvözölte a rendszerüzemeltetők együttműködését.

A rendszerüzemeltetők továbbá megállapodtak, hogy az (EU) 2017/459 bizottsági rendeletben (CAM NC) foglaltak szerint, első lépésként – közvetlenül a 2023 júliusában tartandó éves kapacitásaukciót követően –egy nem kötelező érvényű piaci igény felmérést indítanak. Ezt követően a rendszerüzemeltetők közösen elkészítik az alternatív allokációs mechanizmus eljárás dokumentációját, amelyet először az illetékes nemzeti szabályozó hatóságokhoz jóváhagyásra kell benyújtaniuk. Ilyen Open Season eljárás lefolytatása a kereskedelmi érdeklődés megítéléséhez és az infrastrukturális fejlesztések végrehajtásához minden esetben szükséges.

Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Zrt. elnök-vezérigazgatója:

A magyarországi fejlesztésekért felelős FGSZ üdvözli a közös egyetértési nyilatkozatot, amely támogatja az alternatív szállítási útvonalat biztosító Szolidaritási Gyűrű kezdeményezés megvalósítását. A javasolt folyosónak számos előnye van: a tervezés már előrehaladott állapotban van, a meglévő gázszállítási infrastruktúra kisebb fejlesztéseivel 3 év alatt megvalósítható, ami költséghatékony kivitelezést jelent. A mai egyetértési nyilatkozat is megerősíti az érintett felek erős politikai elkötelezettségét, így reméljük, hogy a szükséges finanszírozási igények kielégítéséhez az Európai Bizottság támogatást biztosít, hiszen ez egy olyan kezdeményezés, amely jelentősen hozzájárulna az egyébként sebezhető régió gázellátási helyzetének javításához. Regionális partnereinkkel és a Socarral közösen továbbra is azon dolgozunk, hogy a földgázszállítási infrastruktúra teljes mértékben támogassa az azeri földgáz nagyobb mennyiségben történő belépését az uniós gázpiacra.

Hírlevél feliratkozás