Közös szándéknyilatkozatot írt alá a bolgár, a görög, a román és a magyar szállítási rendszerüzemeltető a vertikális gázfolyosó kialakításáról

2022. 12. 01.

A DESFA, a Bulgartransgaz, az FGSZ, a Transgaz, az ICGB és a Gastrade közös szándéknyilatkozatban fektette le együttműködési szándékát a vertikális gázfolyosó létrehozására, mely lehetővé a földgáz kétirányú szállítását dél és észak között.

A szándéknyilatkozat aláírására az Athénban, november 29 és december 2 közt megrendezett 22. World LNG Summit keretében került sor, a görög környezetvédelmi és energetikai minisztérium égisze alatt.

A közös nyilatkozattal az aláírók megerősítették szándékukat a vertikális folyosó megvalósításához szükséges projektek fejlesztése kapcsán. A szándéknyilatkozat három évre szól, egy éves hosszabbítái lehetőséggel. A megegyezés a görög, bolgár, román és magyar energiaügyekért felelős miniszterek közös nyilatkozatára épít a vertikális folyosó megvalósítása kapcsán, melyet 2016. szeptember 8-án, Budapesten írtak alá a CESEC egyeztetés keretében.

A szándéknyilatkozat által vázolt együttműködési keretek közt a társaságok vizsgálják új összeköttetések, csővezetékek, interkonnektorok kialakítását vagy létező hálózatok fejlesztését, valamint régiószerte tervezett projektek előmozdítását, figyelembe véve az Európai Unió energiapolitikáját és -stratégiáját, illetve a régiós gázpiac érintett fejlesztéseit. Emellett a társaságok megegyeztek, hogy a nyilatkozat egy jövőbeni intenzív együttműködés alapjául is szolgál a szükséges infrastruktúra kialakításához, hogy a földgáz a tranzitországokba és az EU-s piacra szállíthatóvá váljon Görögországból, Bulgárián és Románián keresztül Magyarországra és visszafelé.

A társaságok ugyancsak megegyeztek egy nem kizárólagos, hosszútávú együttműködés elérésének támogatásában a négy ország földgázrendszereinek fejlesztése kapcsán, valamint abban, hogy megkezdik a párbeszédet a vertikális folyosó megvalósulását érintő szabályozási és gazdasági szempontokról. Végül, a társaságok megegyeztek, hogy – ahol és amennyiben releváns – az Európai Bizottság támogatását kérik a project kapcsán.

Hírlevél feliratkozás