Megjelent a MOL Csoport negyedik negyedéves pénzügyi jelentése

2022. 02. 22.

A MOL Csoport közzétette 2021-es, negyedik negyedéves pénzügyi jelentését, mely beszámol az FGSZ tavalyi eredményeiről is.

Komoly kihívásokkal tűzdelt évet zártunk 2021-ben, az FGSZ azonban a nehézségek ellenére sikeresen elérte az évre kitűzött pénzügyi céljait, a szolgáltatás minősége és az ellátásbiztonság szavatolása mellett. A 2021-es évet 41 milliárd forintos EBITDA eredménnyel teljesítettük, ami a 2020-as évi eredményhez képest 30%-kal kevesebb, ugyanakkor 3 %-kal mégis meghaladja a 2021-es évre kitűzött célokat, mely a nehéz körülményeket tekintve szép eredmény. Ezúton köszönjük kollégáinknak, hogy hozzájárultak e célok eléréséhez!

A tavalyi évben a gázpiac keresleti-kínálati kiegyensúlyozatlansága és a volatilis energiapiaci helyzet rekordmagas gázárakat eredményezett, emellett a földgázszállítási útvonalak átrendeződése is hozzájárult bevételeink csökkenéséhez. Szabályozott árbevételünk éves összehasonlításban 17%-kal volt alacsonyabb, főként a szomszédos országok irányába történő export csökkenése okán.

Működési költségeink 2021-ben összességében az azt megelőző évhez hasonlóan alakultak; a külső környezet hatásaira megemelkedett gázbeszerzési árakat és csökkenő bevételeket többek közt kisebb saját gázfelhasználással és körültekintő gazdálkodással igyekeztünk ellensúlyozni.

CAPEX költéseink és egyéb beruházásaink 2020-hoz képest megduplázódtak az elmúlt évben, ennek elsődleges oka a szerb-magyar nagynyomású határkeresztező vezeték beruházásunk, amely 2021 októberében készült el és állt kereskedelmi forgalomba, emellett rendszerünk rekonstrukcióját célzó projektjeinkre fordított összegek ugyancsak enyhe emelkedést mutattak.

Hírlevél feliratkozás