Regionális együttműködés keretében dolgozunk a hidrogénhálózat fejlesztésén

2022. 04. 07.

Az energiaátmenet és az Európai Unió kibocsátáscsökkentési céljainak szellemében négy CEE régióbeli TSO, a román Transgaz, a lengyel GAZ-SYSTEM, a szlovák Eustream és az FGSZ Zrt. stratégiai partnerség keretében vizsgálja működésük dekarbonizációját, valamint a zöld gázok és a CO2 szállítás lehetőségeit. A közös szándéknyilatkozatot április 7-én reggel írták alá Budapesten.

A román TSO, a Transgaz kezdeményezése alapján a négyoldalú magyar, szlovák, lengyel és román együttműködés számos területen vázol fel közös munkát. Tervezik a jó gyakorlatok megosztását a hidrogén és a CO2 szállítása kapcsán, miközben vizsgálják a működés dekarbonizációjának és a hidrogén előállításának lehetőségeit. Emellett tervezik a hidrogénpiacok feltérképzését és az energiahordozó alkalmazhatóságát a különböző iparágakban, végül a szabályozási környezet kialakításán is munkálkodnak.

A tervek szerint a rendszerüzemeltetők együttműködésének gyümölcseként egy megvalósíthatósági tanulmány is születik.

A kezdeményezés minden a régióbeli TSO számára nyitott. A szándéknyilatkozat támogat minden olyan kezdeményezést, amely a hidrogén értéklánc fejlesztését tűzi ki célul a kelet-közép európai régióban, és rámutat a hidrogénhálózat egységes fejlődésének régiós jellegzetességeire az Európai Unión belül.

Hírlevél feliratkozás