Tíz éves a ROHU gázösszekötő

2020. 11. 20.

Idén októberben múlt éppen tíz éve, hogy átadták a romániai Arad és a magyarországi Szeged közötti határkeresztező földgázvezetéket, mely az FGSZ Zrt. és a román Transgaz S.A. együttműködésének köszönhetően jött létre. Büszkék vagyunk rá, hogy a vezetéken érkező szállítások az elmúlt időszakban jelentősen hozzájárultak mind a magyar, mind a román gázellátás biztosításához. Román partnerünkkel közösen sokat dolgoztunk annak érdekében, hogy folyamatosan javítsuk a szolgáltatás minőségét és az ellátásbiztonságot; e közös munkának hála a vezetékrendszer sokat fejlődött ez elmúlt évtizedben. Lássunk hát néhány fontos állomást a tízéves ROHU történetének eseményeiből!

A magyar FGSZ Zrt. és a román Transgaz S.A. közös projektjének ötlete a 2000-es évek elején fogalmazódott meg. Végül 2008-ban, hosszas tárgyalásokat követően írták alá a felek a szándéknyilatkozatot a két ország nagynyomású földgázszállító rendszereinek összekapcsolásáról.

Ugyanebben az évben írták ki az első kapacitásértékesítési felívást is, 2010. július 1-től, 20 éves időszakra. Lezajlott az első Open Season (amit azóta a déli irányú forráslehetőségek megjelenése miatt továbbiak követtek), mely során a meghirdetett 180.000 m3/h kapacitás közel 90%-ára, összesen 160.000 m3/h-ra érkezett kapacitáslekötési igény. Ez komoly siker egy új vezeték indulásakor. Az eredményes kapacitáslekötéseket követően, két évvel később, 2010. október 4-én került sor a vezeték ünnepélyes átadására Csanádpalota mellett.

A Csanádpalotán 2019-ben létrehozott gázkompresszor-állomásnak köszönhetően végül az is lehetővé vált, hogy 1,75 milliárd köbméternyi gáz érkezhessen Magyarországra Románia felől a gázvezetéken keresztül. A magyar és román földgázszállító rendszerek összekapcsolását célzó fejlesztés részeként létrejött csanádpalotai beruházás fontos mérföldkő a nemzetközi összefogással megvalósuló, a déli irányból érkező gáz kelet-közép-európai piacokra jutását szolgáló projektekben. Így a nemzetközi kapcsolatok is folyamatosan fejlődnek, vállalatunk elkötelezett a további, déli forrású földgáz piacra juttatásában és az európai szabályozásnak megfelelően a piaci jelzések alapján a szükséges fejlesztések elvégzésében, amely így tovább mélyítheti a román-magyar gázszállítási együttműködést. Szintén ezt példázza a tény, hogy a román-magyar interkonnektoron zajló kapacitásértékesítések 2014 decembere óta a Regional Booking Platformon, az FGSZ kapacitáskereskedelmi felületén zajlanak.

Román partnerünkkel, a Transgazzal közösen sokat dolgoztunk annak érdekében, hogy folyamatosan javítsuk a szolgáltatás minőségét és az ellátásbiztonságot; e közös munkának hála a vezetékrendszer sokat fejlődött az elmúlt évtizedben. Magyarországról Románia irányába a kezdetektől folyamatos volt az ellátás, a szállított mennyiség az évek során egyre növekedett, 2010 óta eddig összesen több mint 4 milliárd m3 földgázt szállítottunk. Különösen az elmúlt és az idei év szállítási értékei kiemelkedőek, hiszen 2019-ben és 2020-ban egyaránt bőven 1 milliárd köbméter fölött szállítottunk gázt Románia felé. A tavalyi évben több mint 1,5 milliárd köbmétert, ami kiemelkedő érték, hiszen így 2019-ben Románia éves gázfogyasztásának nagyságrendileg 14%-a a román-magyar határkeresztező vezetéken keresztül érkezett.

Romániából Magyarországra a nagyobb mennyiségű szállítások 2020 szeptemberétől ugrottak meg igazán, amelyek biztosítják a kétirányúsítás első valódi tesztjét az összekötőn. Az idei évben közel 80 millió m3 földgázt szállítottunk magyar irányba, így szeptember óta a vezeték tényleges áramlási iránya megfordult.

Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt 10 évben sikeresen fejlesztettük a román-magyar határkeresztező vezetéket, amelynek köszönhetően a szomszédos országok gázrendszerei még hatékonyabban biztosítják az összeköttetést és még rugalmasabban meg tudunk felelni a piaci igényeknek.

Hírlevél feliratkozás