Statisztikai adatok

2020-ban a földgáz részaránya a globális primerenergia-felhasználásban 24,7%-ot tett ki[1], amely a valaha mért legmagasabb érték. Az EU-ban 2020-ban ez az érték 24,5%-t tett ki[2], míg hazánkban 33,6%-ot[3].

A 2020-as adatok szerint a globális bizonyított gázkészletek nagyságrendileg 188,1 ezer milliárd köbmétert tesznek ki, melyek a világ mai gázfogyasztását még 49 évig tudnák kielégíteni[4]. A világ legnagyobb gázkészletei a Közel-Keleten és Oroszországban vannak, míg Európában egyre csökkenő trendek mellett már csak mindössze 1,7%-a található[5].

A piaci trendek szerint a nagy kitermelő országok hagyományosan nagy fogyasztók is. Európa azonban úgy fogyasztja el a világ kitermelésének 14%-át, hogy a termelésből mindösszesen 5,7%-kal részesedik. Ezért teljes éves földgázfelhasználásának (541 mrd m3 2020-ban) jelentős részét importálja. Az EU országait nézve a legmeghatározóbb importforrás az országokat tekintve Oroszország, Norvégia és Algéria.

Az EU földgázimportja források szerint - 2017 Q1 - 2020 Q4 (Európai Bizottság)

Magyarország primerenergia-felhasználásának rangsorában a földgáz első helyen áll, melyhez nagyban hozzájárul, hogy a felmerülő igényekhez alkalmazkodva, folyamatosan elérhető, és egyaránt fontos szerepet játszik a lakossági fűtési igények kielégítésében, valamint a hazai villamosenergia-termelésben is. A hazai földgázfogyasztás alakulását legjobban meghatározó tényező a téli időjárás alakulása, ezen felül a villamosenergia célú és ipari célú felhasználás van rá a legnagyobb hatással. A földgázfogyasztás hosszú távon csökkenő trendet mutat, de az elmúlt néhány évben 10 milliárd köbméter közelében stabilizálódott.

Európában az elsők között indult meg a földgázkitermelés Magyarországon, melynek fénykora az 1970-es, 1980-as évekre tehető. A kitermelés azonban már évek óta csökkenő trendet mutat: 2020-ban 1,57 milliárd m3 gáz került kitermelésre, mely a hazai fogyasztás kevesebb, mint ötödét fedezte. A jövőbe tekintve azonban még ez a csökkenő volumenű kitermelés is fontos sarokköve országunk biztonságos és megfizethető energiaellátásának.

A magyarországi gázszállítás nemcsak a hazai fogyasztás igényeit fedezi, hanem miután a hazai gázrendszer integrált része az európai gázhálózatnak, Magyarország gázszállító rendszere tranzitszállítások által hozzájárul a szomszédos országok ellátásbiztonságához is. A Magyarországot több irányból elérő jelentős gázmennyiség teszi lehetővé a megfizethető hazai földgázellátás fenntartását.

[1] BP
[2] Eurostat
[3] MEKH
[4] BP
[5] BP