Statisztikai adatok

Az alább közzétett statisztikai adatok az IEA (International Energy Agency) forrásai alapján készültek. 

A földgáz részaránya a globális energiamixben 24%-ot tesz ki[1], az EU-ban 21%-t[2], míg hazánkban nagyságrendileg 34%-ot[3].

A 2018-as adatok szerint a globális bizonyított gázkészletek nagyságrendileg 197 ezer milliárd köbmétert tesznek ki, melyek a világ mai gázfogyasztását még 51 évig tudnák kielégíteni. A világ legnagyobb gázkészletei a Közel-Keleten és Oroszországban vannak, míg Európában egyre csökkenő trendek mellett már csak mindössze 2%-a található.

A piaci trendek szerint nagy kitermelő országok hagyományosan nagy fogyasztók is. Európa azonban úgy fogyasztja el a világ kitermelésének 14%-át, hogy a termelésből mindösszesen 6,5%-kal részesedik. Ezért teljes éves földgázfelhasználásának (kb. 500 mrd m3) jelentős részét importálja.

EU gázimport 2018-2019-ben (%-os arány az értékkereskedelemben)
(Forrás: Euro Stat)[4]

Magyarország elsődleges energiafelhasználásának rangsorában a földgáz vezető helyen áll, melyhez nagyban hozzájárul, hogy a felmerülő igényekhez alkalmazkodva folyamatosan elérhető. Bár az előnye a megújuló energiaforrásokat célzó fejlesztések előrehaladtával csökkent, a hazai elsődleges energia-felhasználásban továbbra is a legjelentősebb energiahordozó.

A hazai földgázfogyasztást legjobban meghatározó tényező a téli időjárás alakulása, ezen felül a villamosenergia célú és ipari célú felhasználás van rá a legnagyobb hatással. A földgázfogyasztás hosszú távon csökkenő trendet mutat, de az elmúlt néhány évben 10 milliárd köbméter közelében stagnált.

Európában egyik elsőként hazánkban indult meg a földgázkitermelés, melynek fénykora az 1970-es, 1980-as évekre tehető. A kitermelés azonban már évek óta csökkenő trendet mutat: 2019-ben 1,57 milliárd m3 gáz került kitermelésre, mely a hazai fogyasztás kevesebb, mint ötödét fedezte. A jövőbe tekintve azonban még ez a csökkenő volumenű kitermelés is fontos sarokköve országunk biztonságos és megfizethető energiaellátásának.

A magyarországi gázszállítás nemcsak a hazai fogyasztás igényeit fedezi, hanem miután a hazai gázrendszer integrált része az európai gázhálózatnak, így hazánk gázszállító rendszerén az elmúlt években egyre jelentősebb mennyiségű gáz halad át, kvázi tranzit-szállításként. A Magyarországot több irányból elérő jelentős gázmennyiség hozzájárul a megfizethető hazai földgázellátás biztosításához.

[1] 2018

[2] 2018, EU

[3] 2019, MEKH

[4] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Extra-EU_imports_of_natural_gas_from_main_trading_partners,_2018_and_2019_v2.png&oldid=490409