A földgáz útja

Értéklánc – az FGSZ szerepe

a földgáz útja fotó

Az FGSZ a termelőhelyektől, import betáplálási pontoktól és kitároláskor a földalatti gáztárolóktól szállítja a gázt az elosztórendszeri kiadási pontokig, a közvetlenül kapcsolódó ipari fogyasztókig, a földalatti gáztárolókig letároláskor, illetve határ kiadási pontokig. A szállítórendszerekbe kizárólag szabványban meghatározott minőségű gáz táplálható be.

A csővezetékben szállított földgáz nem mérgező, viszont, ha kikerül a csővezetékből a robbanási határkoncentrációk közötti levegő-földgáz elegy robbanóképes. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a levegőben lévő földgáz 5-15% közötti koncentrációban van jelen, robbanóképes gázelegy alakul ki.  Az esetleges gázrobbanások elkerülése érdekében ezért nagyon fontos, hogy a földgáz normál emberi érzékeléssel (szaglással) mielőbb felismerhető legyen, azaz egy esetleges gázszivárgás minél könnyebben észlelhető legyen. Ennek érdekében az FGSZ az alapesetben színtelen-szagtalan földgázba speciális szagosító anyagokat kever: szakszóval „szagosítja” a földgázt.

A hazai szállítórendszerbe import földgáz, valamint hazai termelésből, tárolásból származó földgáz kerülhet. A szállítórendszer csomópontjain keresztül a közvetlen ellátású nagyfogyasztókhoz (jellemzően ipari nagyfogyasztók, erőművek), illetve a kapcsolódó elosztórendszerekbe kerül a földgáz. A végfelhasználókhoz (pl. háztartások, ipari fogyasztók) az elosztórendszereken keresztül jut el a földgáz, melyek üzemeltetése a gázszolgáltatók (elosztói engedélyesek) feladata. Az átadási pontokon gázátadó állomásokat, vagy szűrő-mérő állomásokat üzemeltetünk. A földgázszállításról az FGSZ infografikáján tovább olvashat.

A magyar szállítórendszer szerves részét képezi az európai földgázvezetékhálózatoknak, amelyekről bővebb információ itt olvasható.