Irányító központok


A kompresszorállomásokból, távvezetéki rendszerből, csomópontokból és gázátadó állomásokból álló komplex technológiai rendszer központi felügyelete és irányítása elengedhetetlen a rendszer folyamatos és biztonságos üzemeltetéséhez. 

Az FGSZ Zrt. által üzemeltetett gáztechnológia a klasszikus gépészeti berendezések, a modern ipari informatikai eszközök, a nagypontosságú mérőberendezések és a biztonságért felelős eszközök komplex hálózata.

A folyamatos és biztonságos gázszállítási feladatok csak központosított irányító rendszerekkel valósíthatók meg.

Az országos rendszerben 3 régió 6 területi központjában és egy Siófokon üzemelő országos irányító központ látja el az irányítási feladatokat.

A gázszállítási feladatokat csak a technológián keletkező információk ismeretében lehet az elvárt biztonsággal végrehajtani. A kompresszorállomások, csomópontok és gázátadó állomások helyi intelligens ipari informatikai irányító rendszerek felügyelete alatt üzemelnek. Ezekben a helyi rendszerekben keletkező adatokat el kell juttatni a területi diszpécserközpontokba.

Ezt a feladatot az Országos Telemechanikai Rendszer (OTR) végzi el.

Ennek feladata kettős, az adatok szállítása és azok feldolgozása.

Az adatszállítást az úgynevezett SCADA funkció látja el, ennek a részrendszernek csak az a dolga, hogy az összes technológiai pont nyomása, hőmérséklete, az átadási pontokon áthaladó gáz pontos mennyisége és minősége, a szállítás útját meghatározó szerelvények állapota, az egyes részrendszerek állapotjelzői 30 másodpercenként garantáltan eljussanak a központokba. Az adatok biztonságos és védett szállítása saját védett ipari informatikai hálózaton történik, a szállítási útvonalat a hibatűrő kialakítású saját hírközlési hálózatunk jelenti.

7000 kilométer hosszúságot is meghaladó távközlési kábelrendszerünk közel 20%-án már modern optikai kábelek biztosítják a zavartalan nagysebességű (akár 10 Gbps sebességű) adatáramlást. Olyan távközlési rendszert alakítottunk ki, amely biztosítja földgázszállító rendszerünk maximális és üzembiztos felügyeletét azáltal, hogy már a legkisebb működési zavar esetén is lehetővé teszi a folyamatokba történő azonnali beavatkozást. A távközlési struktúránk az üzemviteli rendszerek kiszolgálásán túl ügyviteli rendszereink számára is korszerű hátteret biztosít.

A központi rendszerbe beérkező hatalmas mennyiségű adatot az OTR rendszer feldolgozza és a nyers adatokból a teljes rendszert meghatározó információhalmazt állít elő.

Irányítási modellünkben a siófoki Rendszerirányító Központ meghatározza az aktuális országos szállítási feladatokat, a területi központok pedig a fennhatóságuk alá tartozó technológia irányításával végrehajtják azokat.