3.1.2. g) Kiegyensúlyozásra vonatkozó szabályok, kiegyensúlyozási díjak


Kiegyensúlyozásra vonatkozó szabályok, kiegyensúlyozási díjak számításának módszertana

Kiegyensúlyozási gázár adatok   

Napon belüli kötelezettség bevezetésével kapcsolatos ajánlási dokumentumok

Egyensúlyozási intézkedésekkel kapcsolatos eredményösszeg elszámolása

A szállítási rendszerüzemeltető a 312/2014/EU Rendelet VII. fejezetében meghatározottak szerint nem tehet szert nyereségre vagy veszteségre a rendszeregyensúlyozás érdekében végzett tevékenysége, a kapcsolódó egyensúlyozó gázforgalom elszámolása és a rendszeregyensúlyozási tevékenység biztosításával összefüggő költségek befogadása kapcsán.

Ennek megfelelően a szállítási rendszerüzemeltető minden gáznapra vonatkozóan kimutatja és elszámolja a gáznapi zárás során az egyensúlyozási költségsemlegességet biztosító díjat a rendszerhasználók felé, mely az alábbi tételeket tartalmazza:

  • A gáznapi rendszerszintű hidraulikai egyensúlytartás során vásárolt és értékesített földgázon és a gáznapi elszámolás során a kereskedelmi egyensúlytartás elszámolása során vásárolt és értékesített földgázon realizált eredményösszeget.
  • A szervezett földgázpiacon és kereskedési platformon a szállítási rendszerüzemeltető tagsági jogviszonyával kapcsolatosan befogadott költségeket.
  • A kiegyensúlyozó gázkészlet és a tevékenységhez kapcsolódóan az elszámolóháznál elhelyezett biztosítékok tartása miatt keletkező finanszírozási költséget.

Az elszámolás részletes folyamatát az Üzemi és Kereskedelmi szabályzat 2.5.2.3. fejezete tartalmazza.