A Bulgartransgaz, a Transgaz, az FGSZ és az Eustream közös kezdeményezése

2022. 10. 01.

Bulgária, Románia, Magyarország és Szlovákia nagynyomású földgázszállító hálózatainak rendszerüzemeltetői új kezdeményezést javasolnak az összekapcsolt rendszereiken keresztül történő földgázszállításra. A Bulgartransgaz, a Transgaz, az FGSZ és az Eustream közös fellépést javasol az Európai Unió és Azerbajdzsán közötti együttműködés bővítésére további Azerbajdzsánból származó földgázmennyiségek szállításával a meglévő hálózataikon. A gázszállítási rendszerüzemeltetők a 2022. július 18-án aláírt EU-Azerbajdzsán stratégiai együttműködési megállapodás céljait szem előtt tartva folytatják tovább a munkát. Közös javaslatukat, amelyben az EU energetikai prioritásainak megvalósításában rejlő jelentős lehetőségekre és előnyökre is rávilágítanak, az Európai Bizottsághoz is benyújtották.

A rendszerüzemeltetők biztosak abban, hogy a vállalataik közti évek óta tartó szoros együttműködés és az uniós források segítségével egy ilyen projekt biztonságos alternatív útvonalat jelentene a kellően nagy mennyiségű gázforrások szállításhoz. A cégek hangsúlyozzák, hogy a projekt keretében rövid időn belül és a meglévő infrastruktúra kis mértékű fejlesztésével akár 5 milliárd köbméter/év mennyiségű földgázt – ami a későbbiekben akár 20 milliárd köbméter/év kapacitásra is fejleszthető – lehetne elszállítani Törökországból és Görögországból Kelet-, Közép- és Nyugat-Európába Bulgárián, Románián, Magyarországon és Szlovákián keresztül. Ez lehetővé tenné, hogy az európai fogyasztók több földgázt kapjanak a Déli Gázfolyosó vezetékeiről.

Egy ilyen projekt rövid időn belül és alacsony költségek mellett megvalósítható, és jelentősen hozzájárulna az európai gázpiac likviditásának biztosításához. A kezdeményezés hozzájárul a Bizottság REPowerEU-tervében meghatározott célok és prioritások megvalósításához.

Hírlevél feliratkozás