A tesztidőszak meghosszabbításáról állapodott meg a magyar és az ukrán rendszerüzemeltető

2022. 01. 24.

Az FGSZ Zrt. és ukrán partnere, a Gas TSO of Ukraine közötti folyamatos egyeztetések eredményeként meghosszabbításra került a 2021 első negyedévére vonatkozó teszt időszak, mely során ún. nem megszakítható (firm) gázszállítási kapacitásokat hoztak létre a magyar-ukrán határponton, HU>UA irányban. 

Ennek megfelelően a 2021/2022-es gázév hátralévő időszakában, azaz 2022. szeptember 30-ig elérhető marad a 3 532 015 kWh/h nem megszakítható kapacitás VIP Bereg HU>UA hálózati ponton. Az első vonatkozó aukció 2022. február 7-én 9.00-kor indul a 2021/2022-es gázév hátralévő időszakára. A negyedéves aukciók során nem értékesített kapacitás először havi, majd a fennmaradó kapacitások napi és napon belüli termékként kerülnek felajánlásra. 

Az FGSZ Zrt. és ukrán partnere tovább dolgozik a HU>UA irányú, nem megszakítható kapacitások elérhetőségének hosszú távra történő kiterjesztésén.  

A HU>UA irányú nem megszakítható kapacitások időszakos létrehozása továbbra sincs hatással a meglévő, UA>HU irányú szállítási kapacitásokra, valamint a VIP Bereg HU>UA pontra vonatkozóan korábban lekötött megszakítható kapacitásokra. 

Hírlevél feliratkozás