Az FGSZ is aláírta a földgáz szerepének növelését célzó levelet

2020. 10. 22.

57 európai vállalatvezető és gázipari szervezet írta alá október közepén azt a levelet, melyben felhívják az Európai Unió vezetőinek és intézményeinek figyelmét a kontinens földgázszektorának fontos szerepére a 2050-es klímasemlegességi célok elérésében.

A levél a nyolc iparági szervezet együttműködésével létrejött GasNaturally kezdeményezésére született, amely a teljes európai földgáz-értékláncot képviseli – tagjai a kitermelésben, szállításban, elosztásban és értékesítésben egyaránt érdekeltek. A szervezet tagjai a levélben felhívják a figyelmet a földgáz elengedhetetlen szerepére a 2050-re kitűzött európai uniós karbonsemlegességi célok elérésében, és egyben kérik az EU-t, hogy a klímaváltozás mérséklésére szolgáló pénzügyi mechanizmusok kialakítása során ezt kiemelten vegyék figyelembe.

Kiemelik továbbá, hogy a megfelelő európai uniós pénzügyi szabályozási mechanizmusoknak támogatniuk kellene, hogy a széntüzelés földgázzal való kiváltása az elektromos áram termelésben a lehető leghamarabb megtörténhessen. A gázipari vezetők emellett olyan pragmatikus és ambiciózus szabályozási keretrendszert javasolnak, amely segíti a klímasemlegesség 2050-ig történő eléréséhez szükséges dekarbonizációs technológiák alkalmazását, beleértve ebbe a megújuló és egyéb alacsony kibocsátású gázok mellett a földgázhoz kapcsolódó technológiákat, illetve a széndioxid újra hasznosításának és hosszú távú tárolásának technológiáit is.

A kezdeményezéshez Társaságunk – és a MOL-csoport – is csatlakozott. Ferencz I. Szabolcs, elnök-vezérigazgató megjegyezte: „A mai földgázinfrastruktúra évtizedek alatt épült ki és vált energiarendszerünk biztonságos, stabil és megfizethető stratégiai eszközévé, amely elengedhetetlenül fontos az ellátásbiztonság fenntartásához. Úgy gondolom, hogy a földgázinfrastruktúrának emellett hosszú távon is kulcsfontosságú szerepe lesz az energiaátmenetben, az EU klímasemlegességének 2050-re történő elérésében és kontinensünk globális versenyképességének megőrzésében”.

A teljes levél itt olvasható.

Hírlevél feliratkozás