Az FGSZ ismét az ENTSOG igazgatósági tagjai között

2021. 12. 23.

2022. január 1-jétől a Földgázpiaci Szállítási Rendszerüzemeltetők Európai Hálózata (ENTSOG) ismét Igazgatósági tagjai közé választotta Ferencz I. Szabolcsot, az FGSZ Zrt. elnök-vezérigazgatóját. Az ENTSOG 48. Közgyűlésén az elnök, valamint az igazgatósági tagok személyéről egyaránt döntött a szervezet, mely mandátumok 2022. január 1-jétől 2024 december 31-ig szólnak.

Az FGSZ Zrt. a szállítási rendszerüzemeltetők európai ernyőszervezetének (ENTSOG) munkájában 2009-es megalakulása óta vesz részt és képviseli Magyarország érdekeit az európai jogalkotásban, a gázpiacot és a gázpiac jövőbeli átalakulását érintő európai politikákban. A szervezet létrehozását az EU Harmadik Energiacsomagja kezdeményezte. Elsődleges célja, hogy támogassa az európai belső gázpiac létrejöttét, és az európai földgázátviteli hálózat folyamatos fejlesztésével és az EU-s energia- és klímacélokkal összhangban segítse a határokon átnyúló földgázkereskedelmet és a szállítási rendszerüzemeltetők közti együttműködést.

Az FGSZ Zrt. aktívan közreműködik a tevékenységét közvetlenül is érintő ENTSOG projektekben, így például az egységes európai üzemi és kereskedelmi szabályzatok kidolgozásában, rendszerfejlesztési és ellátásbiztonsági modellezésben, és a törvényi előírások által meghatározott 10 éves fejlesztési terv összeállításában, rendszeres aktualizálásában. A mára már összesen 45 szállítási rendszerüzemeltetői tagot számláló ENTSOG irányító testületének kelet-közép európai tagjait rotációs alapon választják. A jelenleg 12 tagú Igazgatóság munkáját segítheti továbbra is az FGSZ Zrt. képviselője, Ferencz I. Szabolcs, a régiót képviselő Gaz-System, Plinovodi, Transgaz és Bulgartransgaz képviselőkkel együtt.

Szabolcs az újraválasztás kapcsán elmondta, „minden eddiginél fontosabbá válik a szervezet tevékenysége, és az, hogy az európai rendszerüzemeltetők összefogva keressék a válaszokat az új kihívásokra. Megtisztelő számomra, hogy ismét bizalmat szavaztak nekem és az FGSZ-nek, így a szervezet tagjaként részese lehetek a közös energia- és klímacélok elérésének!”

Az ENTSOG európai gázpiacon betöltött szerepéről, tevékenységéről, a szervezet vezetéséről és tagjairól bővebb információ itt olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás