Biztosítékrendszerrel kapcsolatos változások

2023. 06. 09.

Tisztelt Partnerünk!

2023. május 1-től hatályos 4.d ÁSZF a biztosítékrendszerrel kapcsolatban több lényeges változást is megfogalmaz. Annak érdekében, hogy a Rendszerhasználók éves aukcióra történő felkészülését segítsük, az alábbi tájékoztatást adjuk.

Az új rendszer elemei röviden a következők:

  • A korábbi évektől eltérően a továbbiakban aktív Rendszerhasználóktól nem kérünk sem éves auditált beszámolót, sem évközi beszámolót.
  • A minimum 35 millió Ft értékű aukciós biztosíték továbbra is feltétele az éves, negyedéves aukciókon történő részvételnek – ebben tehát nincs változás.
  • Éves, negyedéves aukciót megelőző 15 napig lehet jelezni a részvételi szándékot az IP-n. Egy adott gázévre vonatkozóan csak egyszer kell nyilatkozni. (A nyilatkozattétel módjával kapcsolatban bővebb infó: IP Felhasználói kézikönyv 8.3.1.3 pont).
  • Partnereinket egy külső kockázatértékelő minősítése, valamint saját tapasztalatok alapján három kockázati kategóriába – alacsony, közepes, magas – soroljuk. A nem nyilatkozó partnerek a nyilatkozattételi határidőt követően automatikusan magas kockázati kategóriába kerülnek.
  • A szabad fedezet, valamint a kockázati kategória alapján megállapításra kerül egy összeg, amely az adott éves, negyedéves aukciók során a lekötés limitjét jelenti.
  • Több gázévre vonatkozóan egyszerre futó aukciók alatt az RBP-n csak a következő gázévre – tehát a 2023. július 3-án induló aukciók esetén csak a 2023/24-es évre – vonatkozó díjak kerülnek zárolásra.
  • Az aukció zárását követően a zárolások feloldásra kerülnek az RBP-n, ezzel egyidőben az IP-n zárolásra kerül a szerződéses biztosíték, emellett magas kockázati kategória esetén a kiegészítő biztosíték a 4.d ÁSZF-ben, valamint a ITT elérhető „Biztosíték számoló” táblában meghatározottak alapján.

 

Gyakorlati tanácsok a 2023. július 3-án induló éves aukció előtt:

  • Kérjük, gondoskodjanak arról, hogy az éves aukció(ka)t megelőzően a minimum 35 millió Ft összegű aukciós biztosíték óvadék, vagy garancia (2024. november 30-ig érvényesnek kell lennie) formájában benyújtásra kerüljön Társaságunk felé.
  • Az IP-n 2023. június 19-ig nyilatkozzanak részvételi szándékukról. A nyilatkozat benyújtását követő 3 munkanapon belül az IP-n kerül rögzítésre a kockázati kategória.
  • Közzétettünk egy, a 2023/24-as gázévi díjakat tartalmazó számolótáblát (ITT érhető el „Biztosíték számoló” néven), melynek segítségével láthatják, hogy a lekötni kívánt portfolió milyen összegű aukciós, szerződéses és adott esetben kiegészítő biztosíték benyújtását igényli az egyes kockázati besorolások esetén.
  • Amennyiben a számolótábla adatai alapján azt látni, hogy benyújtott biztosíték nem elegendő, az esetleges további biztosíték beküldésére egészen 2023. június 30-án 12.00 óráig (CET) van lehetőségük.
  • Azon partnereinknek, melyek a közepes, vagy magas kockázati kategóriába kerülnek és korábbi aukciókon már kötöttek a 2023/2024-es gázévre vonatkozóan kapacitást, a 4.d ÁSZF 7.4.1.1 pontja alapján a vonatkozó szerződéses biztosítékot az éves kapacitásaukciót megelőző 10. napig – jelen esetben 2023. június 23-ig – kell társaságunk felé benyújtaniuk. Kérjük, érintettség esetén ennek megfelelően járjanak el.

További részletes infók: 4.d ÁSZF valamint Fedezetkezelés.

Kérdés esetén a címen keressenek bennünket.

Üdvözlettel:

FGSZ Zrt.

Hírlevél feliratkozás