Import kiesés a szerb-magyar útvonalon - Az ország földgázellátása továbbra is zavartalan

2021. 11. 01.

A szerb tranzit rendszert üzemeltető GASTRANS d.o.o. nem sokkal hajnali négy óra után értesítette társaságunkat arról, hogy a tranzit útvonal Szerbiát megelőző szakaszán, Bulgáriában jelentkezett problémák miatt a földgázszállítás Bulgária felől Szerbiába és ennek egyenes következményeként Szerbiából Magyarországra előre nem látható időtartamra leáll.

A szerb-magyar útvonalon érkező import kiesése az ország földgázellátásában zavart nem okozott és várhatóan nem okoz, a kieső mennyiséget a rendszerhasználók más forrásból, jellemzően hazai tárolókból vagy importból pótolják.

A hazai piaci szereplők azonnal rendelkezésre álltak és a szerbiai ellátás támogatására magyarországi forrásból november 1-én 14 órától legalább november 2. reggel 6 óráig mintegy 5 millió m3 földgázt exportálnak, amelynek zavartalan kiszállítását az FGSZ Zrt rendszere biztosítja.

A szerb határt leszámítva az összes többi határkeresztező pontunk import kapacitása korlátozás nélkül elérhető, így Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia vagy Horvátország felől érkezik vagy érkezhet gáz Magyarországra. Ezen túlmenően a teljes hazai termelő és tároló kapacitás is rendelkezésre áll.

Hírlevél feliratkozás